İngiltere'nin AB'den ayrılık süreci '2017'nin başında başlayabilir'

İngiltere'nin AB'den ayrılık süreci '2017'nin başında başlayabilir'

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere Başbakanı Theresa May'in kendisine, İngiltere'nin AB'den resmi ayrılık sürecini Şubat ayına kadar başlatabileceğini söylediğini aktardı.

BBC'nin politika muhabirlerinden Tom Bateman bunun, ülkenin 2 yıllık AB'den ayrılık sürecinin ne zaman başlayacağına dair şimdiye kadar yapılmış en net açıklama olduğunu belirtiyor. Başbakanlık Ofisi bu açıklama ardından sürecin bu yıl başlamayacağını belirtmekle yetindi ve Tusk'ın gelecek yılın başıyla ilgili aktarımını teyit etmedi.

İngiltere'nin Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koymasıyla, AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak. AB liderleri bugüne kadarki açıklamalarında, İngiltere'nin bu maddeyi işleme koyana kadar Londra ile gayriresmî müzakerelerde bulunulmayacağını belirtmişlerdi.

Sürecin ne zaman başlayacağı konusunda büyük bir muğlaklık bulunuyordu.

Tusk: May açık ve dürüsttü

AB liderleri, İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan AB referandumu sonrası ilk kez, Cuma günü Slovakya'nın başkenti Bratislava'da bir araya geldi. 27 ülke liderinin katıldığı zirvede İngiltere Başbakanı Theresa May yoktu.

Bratislava'da bir açıklama yapan Tusk, geçen hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da May ile yaptığı görüşmeyi aktarırken "Başbakan May bana karşı çok açık ve dürüsttü" dedi.

Tusk, "May 50. maddeyi bu yıl başlatmanın hemen hemen imkânsız olduğunu ancak gelecek yılın belki Ocak belki Şubat ayında hazır olmasının epey mümkün olduğunu söyledi" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.