İngiltere: Pilotun gözüne lazer ışını yansıtılınca uçak geri döndü

İngiltere: Pilotun gözüne lazer ışını yansıtılınca uçak geri döndü

Londra'dan New York'a gitmek üzere havalanan bir uçak, pilot kabinine lazer ışını yansıtılması yüzünden havaalanına geri dönmek zorunda kaldı.

Virgin Atlantic havayolları, VS05 sefer sayılı uçağının dün akşam yerel saatle 20:13 sıralarında meydana gelen 'bir lazer ışını vakası' nedeniyle Heathrow havaalanına geri döndüğünü açıkladı.

Virgin Atlantic, 252 yolcusu ve 15 mürettebatı bulunan uçağın ikinci pilotunun rahatsızlanması üzerine bir güvenlik önlemi olarak havaalanına geri döndüğünü bildirdi.

Havayolları, yetkililerle birlikte uçağın kabinine yöneltilen ışığın kaynağını belirlemeye çalıştıklarını açıkladı.

Yolculardan Beth McHutchinson ise BBC'ye "uçak havalandıktan yaklaşık bir saat sonra, ikinci pilotun gözüne kalkış sırasında lazer ışını tutulduğu ve Heathrow'a geri döneceğimiz anonsu yapıldı" dedi.

İngiltere'de 2010 yılında yürürlüğe giren yasa uyarınca "bir uçağa pilotun gözünü kamaştıracak kadar ışık yansıtmak" suç kapsamına alınmıştı.

Bu tür vakaların son zamanlarda arttığına işaret eden havacılık güvenliği uzmanı Julian Bray, bunların tüm uçağın güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.

"Yansıtılan ışık pilotun geçici olarak kör olmasına, göz retinasının hasar görmesine ya da en azından kötü bir baş ağrına yol açabilir" diyen Bray, "bu nedenle son derece tehlikeli, ancak ne yazık ki, uçakların gövdesini lazer ışınıyla işaretlemeye yönelik bir oyun var" şeklinde konuştu.

2015'in Ocak ve Haziran aylarında İngiltere Sivil Havacılık Kurumu'na 414 'lazer ışını vakası' bildirildiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.