İngiltere Merkez Bankası sterlindeki ani düşüşü inceliyor

İngiltere Merkez Bankası sterlindeki ani düşüşü inceliyor

İngiltere Merkez Bankası sterlininin bu sabah Asya borsalarında ABD Doları karşısında yüzde 6,1 oranında ani bir değer kaybı yaşamasıyla ilgili inceleme başlattı.

Banka'dan yapılan açıklamada "Sterlinde dün geceki düşüşün nedenini araştırıyoruz" denildi. Düşüşün ardından kısa süre sonra toparlanan sterlinin değer kaybına neyin sebep olduğu henüz netlik kazanmadı.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki IG şirketinin piyasa analisti Angus Nicholson, "Büyük olasılıkla haber akışına odaklı algoritma haberlere bakarak sterlin satmaya başladı. Diğer algoritmalar bu hacmi görünce satış ivme kazanmış, bu da ani bir düşüşe neden olmuş olabilir" dedi.

Kimi uzmanlara göre "şişman parmak" hatası olarak bilinen yanlış sayıları sisteme girmek de sterlininin düşüşüne yol açmış olabilir.

Sterlinin bugün ABD Doları karşısındaki kaybı yüzde 1,5 civarında.

Brexit sonrası en büyük düşüş

İngiliz Sterlini, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı (Brexit) verdiği 23 Haziran'daki referandumdan hiç bu kadar keskin bir şekilde değer kaybetmemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande dün "sert Brexit müzakereleri" istediğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.