İngiltere Hinkley Point nükleer santrali anlaşmasını onayladı

İngiltere Hinkley Point nükleer santrali anlaşmasını onayladı

İngiltere hükümeti, ülkenin güney batısındaki kentlerden Hinkley Point'e inşa edilecek 18 milyar sterlin (yaklaşık 24 milyar dolar) maliyetli yeni nükleer santralin sözleşmesini imzaladı.

Zaten iki nükleer tesisin bulunduğu Hinkley Point'e inşa edilecek üçüncü tesisin (Hinkley Point C) finansmanını Fransa ile Çin karşılıyor.

Hinkley Point C nükleer santral projesinin üçte ikisini Fransız devlet enerji şirketi EDF, kalan 6 milyar sterlinlik bölümünü de Çin hükümeti finanse edecek.

Çinliler, yeni nükleer tesisin finansmanını kısmen paylaşmayı, İngiltere hükümetinin daha sonra Essex bölgesindeki Bradwell'de yapılacak bir başka nükleer tesisin finansman ve tasarımını Çinlilere bırakacağı konusunda bir anlayış birliği içinde kabul etmişlerdi.

Fakat anlaşmanın bu kısmı çok kritik bir konuda yabancı hükümetlere bağımlılık ve ulusal güvenlik sakıncaları tartışmalara yol açmıştı.

Anlaşma ile İngiltere hükümeti ayrıca işletme aşamasında işletmeci yabancılara megawatt/saat başına 92.50 sterlin ödeme garantisi veriyor.

Anlaşmayı eleştirenler, hem işletme aşamasında verilen fiyat garantisi yüzünden enerji maliyetinin yükselebileceğini hem de İngiltere'nin nükleer tesislerinin yabancı hükümetler tarafından inşa edilmesi ve işletilmesinin bağımlılık ve ulusal güvenlik zaafiyetleri yaratabileceğini söylüyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.