'İngiltere ekonomisi güçlü'

'İngiltere ekonomisi güçlü'

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne İngiltere ekonomisinin gelişmeleri "güçlü bir konumda" karşılamaya hazır olduğunuve acil bütçe hazırlıklarına gerek olmadığını söyledi.

İngiltere'nin geçen haftaki referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararının ardından ilk defa basına açıklama yapan Osborne, buna rağmen İngiltere ekonomisinde bazı "ayarlamalar" yapılması gerektiğini de ekledi.

Maliye Bakanı bu tür bir adım atmadan önce "yeni başbakanın görev başına gelmesini beklemek daha mantıklı olur" dedi.

Osborne ayrıca AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi uyarınca üyelikten ayrılma sürecini sadece İngiltere'nin başlatabileceğini ifade etti.

Maliye Bakanı açıklamalarıyla Brexit yani AB'den ayrılma sonucunun ardından finans piyasalarında yaşanan çalkantıları sakinleştirmeyi hedefliyor.

Osborne "Çatıyı tamir etmemiz gerektiğini söylemiştim. Bizi bekleyen geleceğe hazırdık. İyi ki de öyleymişiz" dedi.

Osborne şöyle devam etti: "50. Maddeyi sadece İngiltere başlatabilir. Bana kalırsa Avrupalı komşularımızla yeni anlaşmalarımız konusu net olduğunda bunu yapmalıyız. Bu sırada müzakareler sürerken insanların dolaşım ve çalışma haklarında, hizmet ticaretinde, ekonomik ve finansal sistemin işleyişinde bir değişiklik olmayacak".

Maliye bakanının açıklamasından önce Asya borsasında sterlin dolar karşısında yüzde 2.6 oranında değer kaybederek 1.34 dolara indi.

Osborne istifa etmeyecek

Osborne ayrıca İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ile konuştuğunu ve "gerekirse beklenmedik durumlar için iyi hazırlanmış planların bulunduğunu" söyledi.

Osborne Avrupalı maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu, merkez bankaları ve ABD HAzine Bakanı'yla piyasaların şoku atlatabilmesi için koordinasyon içinde olduğunu açıkladı.

"Bizim azmimizi küçümsemeyin" diyen Osborne, referandu sonucunun istediği biçimde çıkmadığını söyledi ve ekledi: "İngiliz halkı bize talimat verdi".

Osborne ayrıca görevinden istifa etmeyeceğini İngiltere'nin Avrupalı ortakları ve müttefikleriyle çıkış sürecini görüşne sürecinde orada olacağını da söyledi.

Osborne "Bu tartışmalarda aktif bir rol oynamayı planlıyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.