İngiltere Başbakanı Cameron Avam Kamarası'nda kendisini savundu

İngiltere Başbakanı Cameron Avam Kamarası'nda kendisini savundu

İngiltere'de Başbakan David Cameron, Paname Belgeleri'nde babasının adının geçmesinin ardından ilk defa Avam Kamarası'nda milletvekillerinin karşısına çıktı.

Cameron, 'yasal yollarla para kazanma' hakkını savunup "Yapay yollarla vergiyi düşürmenin" meşru şirketlerle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Cameron, başbakanların, maliye bakanlarıyla muhalif liderlerin ödedikleri vergileri açıklamasının uygun olduğunu ifade etti fakat tüm milletvekillerine vergi beyannameleriyle ilgili şeffaflık dayatılmasını doğru bulmadığını belirtti.

Babasının Panama'daki offshore şirketiyle de ilgili ayrıntılar veren Cameron, "Babamın çok çalışkan biri ve muhteşem bir baba olduğunu biliyorum ve iş kurmak, bunu ailesine sunmak için yaptığı her şeyle de gurur duyuyorum" dedi.

Cameron, BBC ve Guardian gazetesi gibi diğer organizasyonların da babasının yaptığı gibi offshore yatırımları bulunduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

"Öncelikle bu yatırımlar deniz aşırı ülkelerde yapıldı çünkü yatırımlar ağırlıklı olarak dolar üzerinden gerçekleştirildi. Dolayısıyla, dolar alışverişinin yapıldığı ana merkezlerin birinde yapılması anlaşılır bir durum. Bu yatırım fonlarından binlerce var ve İngiltere'de milyonlarca kişinin hisseleri var, çoğu da yatırım fonları ve birim fonları aracılığıyla bunlara sahip."

Yatırımlarıyla ilgili daha erken açıklama yapmamasıyla ilgili de, 'babası hakkında söylenenlere çok öfkeli olmasını' gerekçe gösterip "Bu meselelere geçen hafta daha hızlı yanıt vermediğim için yapılan tüm eleştirileri kabul ediyorum ama dediğim gibi, babamın hatıralarının yansıtılma şekline çok öfkeliydim" diye konuştu.

Avam Kamarası'nda söz alan muhalefet lideri İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise şeffaflık çağrısını yineledi.

Corbyn, Cameron'un konuşmasını "dikkat dağıtma sanatına yönelik ustalık dersi" olarak tanımladı ve Başbakan'ın halkın ne kadar öfkeli olduğunu anlayamadığını söyledi.

Corbyn, ayrıca İngiltere'nin Gümrük ve Gelir Dairesi'nin (HMRC) bütçesinin de artırılması çağrısında bulundu.

Oturumda, söz alan İşçi Partisi'nden muhalif milletvekili Dennis Skinner'ın Cameron'a 'Üç kağıtçı Dave' diye hitap etmesi ise tepki çekti.

Bunun üzerine Avam Kamarası sözcüsü John Bercow, milletvekilinin oturumdan ayrılmasını istedi.

Maliye Bakanı ve muhalefet lideri de açıkladı

Diğer yandan İngiltere Başbakanı Cameron'un ardından Maliye Bakanı George Osborne ve muhalif İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de vergi beyannamelerini açıkladı.

Beyannamesine göre Osborne, 2014-15 döneminde, 198.738 sterlin gelir elde etti ve 72.210 sterlin vergi ödedi.

Osborne'un kazancı, resmi maaşından, kira gelirinden ve aile şirketindeki kar hisselerinden geliyor.

Muhalif İşçi Partisi lideri Corbyn de, milletvekili maaşından 18.912 sterlin vergi ödedi ve vergiye tabi diğer gelirinin de 1.850 sterlin olduğunu açıkladı.

Vergi beyannamesini açıklayan bir diğer isim de, Başbakanlık koltuğuna yakın görülen isimlerden Londra Belediye Bakanı Boris Johnson oldu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama Belgeleri'nde babasının offshore yatırım fonu olduğunun ortaya çıkmasından sonra bu fondan hisse satarak 19 bin sterlin kar elde ettiğini açıklamış ancak bu bilgiyi daha önce gizlediği için istifa çağrılarına hedef olmuştu.

Tepkiler üzerine Cameron, İngiltere tarihinde ne kadar vergi ödediğini açıklayan ilk Başbakan oldu.

Bu beyannameye göre Cameron, 2014-15 döneminde 200.000 sterlinden fazla gelir elde etti ve 76.000 sterlin vergi ödedi.

2009-15 döneminde de Cameron'un 1.1 sterlinlik geliri için 400 bin dolar vergi ödediği anlaşıldı.

Cameron'un kazancının büyük bölümü kira gelirlerinden oluşuyor.

İngiltere Başbakanı'nın 2010-15 yılları arasındaki yıllık maaşının da 145 bin sterlin olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.