İnegöl savaş alanına döndü

İnegöl savaş alanına döndü

Bursa'nın İnegöl İlçesi Orhaniye Mahallesi'nde Kürt bir minibüsçünün şehre girmesini yasaklayan grubun tepki göstermesiyle başlayan olaylar linç girişimine dönüştü.

Emniyet müdürlüğüne sığınan Kürt kökenli 50 kişiyi linç etmek için kendilerine verilmesini isteyen sayıları ve on bini bulan saldırgan grup, sabaha kadar ilçeyi savaş alanın çevirirken, polis olaylara müdahale etmedi. Gerginliğin halen sürdüğü ilçeye takviye jandarma birlikleri gönderildi.

İnegöl İlçesi'nde Kürt gençlerin Orhaniye Mahallesi'ne girmesini yasaklayan yerli grup ilçeyi savaş alanına çevirdi. İddialara göre, olay şöyle gelişti: Dün akşam saatlerinde İnegöl'de yapılan MHP'nin mitinginin ardından kentte saldırgan bir hava hakim oldu. İnegöl'den Kehla beldesine sefer yapan Kürt minibüsçünün bir grup tarafından önü kesilerek, tehdit edildi. Daha sonra minibüsçülerin kışkırtmasıyla çevrede bulunan ve sayıları her dakika artan grup, minibüs şoförü ve araçtaki diğer yolculara saldırmaya başladı. Minibüstekilerin kendini korumak için bıçakla karşılık vermesiyle 1 kişi yaralandı ve olay yerine gelen polis saldırıya uğrayan 3 Kürt'ü gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar İnegöl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken yakınları olduğu belirtilen 50 Kürt, yakınlarının durumundan endişe ettiği için emniyet önüne geldi.

'Polis müdahale etmedi'

Ardından ilçede 'Kürtler, Türklere saldırdı' dedikodusunun yayılmasıyla binlerce kişi emniyet önünde Kürtlere yönelik ağır hakaretler içeren sloganlar atarak toplanmaya başladı. Linç girişiminde bulunan sayıları 10 bin bulan grubun saldırısından kaçan Kürtler emniyet müdürlüğünün içine sığınmak zorunda kaldı. Kürtlerin kendilerine verilmesini isteyen ve ırkçı sloganlarla etrafa zarar vermeye başlayan saldırganlar daha sonra Kürtlere ait işyerlerini zabıta araçlarını ve polis araçlarına zarar vermeye başladı. Polisin toplumsal gösterilerdeki sert tutumunun aksine müdahale etmek yerine izlediği olaylarda, 10 polis de yaralandı.

Kürtler Bursa-Ankara yolunu trafiğe kapattı

Saldırganların emniyet çevresinde Kürtleri linç etmek için kendilerine verilmesini istediğinin yüzde 90'ı Kürt olan Kehla beldesinde sokağa çıkan halk ise Bursa-Ankara yolunu trafiğe kapatarak, saldırıların durmasını istedi. Bunun üzerine polis saatlerce müdahale etmediği sayıları on bini bulan kalabalık gruba müdahale ederek saat 04.30'da dağıttı. Saldırganların dağılmasıyla Bursa-Ankara yolunu trafiğe kapatan Kürt vatandaşlarda eylemine son verdi.

Gerginlik hala sürüyor

10'u polis 11 kişinin yaralandığı olaylarda 3'ü Kürt 6 kişi gözaltına alındı. 10 bin kişilik bir grubun sabaha kadar emniyet müdürlüğünü abluka altına aldığı olaylarda ise, polisin kimseye dokunmaması dikkat çekti. Gerginliğin hala sürdüğü ilçeye İl Jandarma Alay Komutanlığı'ndan takviye kuvvet gönderildi.

Vali kimi tehdit etti?

Öte yandan olayların başlamasının ardından Bursa Valisi Şahabettin Harput ilçeye geldi. Basına olayla ilgili bilgi veren Harput, olayların alkolün etkisiyle gelişen provakasyon olduğunu söyledi. Harput, oldukça dikkat çekici cümleler kurarak, "Göreceksiniz, yarın gerçek anlaşıldığında bize hizmet eden devletin aracına bunu nasıl yaptık diyecekler. Şu an için olaylarla ilgili 7 kişi gözaltında, ama bunun hesabını soracağız. Olaylara karışanları tek tek evlerinden alıp hesabını soracağız" dedi.

BDP İl Eşbaşkanı Yıldırım: Kürtleri linç etmek için bahane arıyorlar

Konuya ilişkin bilgi veren BDP Bursa İl Eşbaşkanı Ayla Yıldırım, olayı duyduktan sonra ilçeye geldiklerini belirterek, karakolda 50 Kürt'ün mahsur olduğunu duyduklarını ancak linç korkusuyla oraya gidemediklerini söyledi. Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Kehle beldesine gittikleri belirten Yıldırım, "Orada halk yoğun kaygı içindeydi. Bu durumun sürekli yaşandığını ve iki küçük çocuğun kavgasının dahi etnik çatışma dönüştüğünü belirttiler. Bu beldede yaşayan Kürtler'in söylediği 'bizi linç etmek için bahane arıyorlar' şeklinde oldu. Açıkçası can güvenlikleri yok buradakilerin" diye konuştu. Olaylar sırasında polisin tutumunun da dikkat çekici olduğunu belirten Yıldırım, "Biz olayların büyüyeceğini belirttikten sonra çevik kuvvet polisleri kent merkezine geldi. Kentte hala gerginlik sürüyor. Gerginlik sadece İnegöl'de değil Bursa'nın her yerinde. Bu saldırıların yayılma tehdidi var" diye konuştu. / DİHA