İlber Ortaylı: Türkiye'de yaşanmaz

İlber Ortaylı: Türkiye'de yaşanmaz

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Türkiye’yi cahiller yönetiyor. Bir de çok cüretkâr burası. İktidarı da muhalefeti de çok cüretkâr.

Prof İlber Ortaylı Cumhuriyet’ten Ceren Çıplak’ın sorularını yanıtladı.

“Sizce bu memlekette yaşanmaz mı?” sorusuna, “Yaşanmaz, ama şu anda yaşanmaz” yanıtı veren Ortaylı, “Neden yaşanmaz? Çok mu ‘cahil’ var? Türkiye’yi cahiller mi yönetiyor” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Herkes âlim olmadığına göre… Türkiye’yi zaten cahiller yönetiyor, ama görgü ayrı bir şey. Herkes âlim olmadığına göre cahiller de yönetir. Bütün dünyada bu böyledir. Burada nispeti fazladır. Bir de çok cüretkâr burası. İktidarı da muhalefeti de çok cüretkâr. Bilmeden çok cüretkâr oluyorlar. Darbede bile gördük cahil olduklarını.”

‘TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNDEN ÇEKİNİYORLAR’

Ortaylı, Türkiye’nin gidişatını nasıl gördüğü sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bugünkü Türkiye bir imparatorluk kalıntısı. 3. dünya ülkesinde sandık demokrasisi ve kapitalist kalkınma yöntemleri ile başarlı olmuş, büyük bir sosyo-transformasyon geçirmiş bir ülke. Fevkalede renkli fakat uyuşma ihtimalimiz az. Bu üzücü. Burası çok güzel işler başarmış bir ülke. Bir komplo teorisi değil bu; Türkiye’nin büyümesinden ciddi olarak çekiniyorlar. Bizim sınırlarımızda çatışma isteniyor. Bu bir stratejik gereklilik olarak görülüyor.”

Milletvekillerinin çoğunun avukat ve müteahhit olduğunu ve bunun tesadüf olmadığını vurgulayarak ‘O yüzden hukuk ve inşaat işleri iyi yürüyor herhalde!’ dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.