İHD'li Türkdoğan'dan çarpıcı açıklamalar

İHD'li Türkdoğan'dan çarpıcı açıklamalar

Hakkari'de bulunan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, dokunulmazlıklar, sokağa çıkma yasakları, bölgedeki gözaltı ve tutuklamalar ile önemli mesajlar verdi.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ -  Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Hakkari’ye gelen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan gündeme ilişkin Yüksekova Haber’e açıkalarda bulundu.

Dokunulmazlıklar, bölgedeki sokağa çıkma yasakları, gözaltı ve tutuklama operasyonlarını eleştiren Türkdoğan; savcı ve hakimlerden cübbelerini çıkartıp polis ve asker olmalarını istedi.

Dokunulmazlıklar: Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına değinen Türkdoğan, HDP’nin 7 haziran seçimlerinde 6 milyon kişinin oyunu aldığına dikkat çekerek, seçim sonuçlarının kabul edilmemesi nedeniyle bölgede çatışmaların başladığını söyledi.

Türkiye halklarının 7 haziranda barış ve demokrasiden yana tutum aldığını belirten Türkdoğan, ‘Hiç kimse 6 milyon oy alan bir siyasi partiyi yasa dışılıkla suçlayamaz’ dedi.

Türkdoğan, dokunulmazlıklar kaldırılacaksa bütün dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıklar ile ilgili aldığı tutumu eleştirdi.

CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda hataya düşmemesi gerektiğini ifade eden Türkdoğan, Türk kamuoyunun Kürt milletvekillerinin hapse atılmasından yana olmadığını belirtti.

Sokağa çıkma yasakları: Türkdoğan, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde tarafsız gözlem heyetlerinin inceleme yapmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin uzun süreli sokağa çıkma yasaklarına yönelik eleştirilerine değinen Türkdoğan, şunları söyledi: “Yasakların uygulandığı bölgelerdeki hak ihlallerinin üstü örtülemez. Biz insan hakları kuruluşları olarak hak ihlallerine karşı mücadeleye etmeye devam edeceğiz.”

Bölgedeki gözaltı ve tutuklamalar: Türkdoğan, yargı yoluyla baskı politikasının devreye girdiğini belirterek, ‘Öz yönetim’ istemenin, ‘Öz yönetim’ beyanında bulunmanın temel bir hak olduğunu kaydetti ve ekledi: “10 kişi toplanıp bir sayfalık bir bildiri okuyor. Silah yok olay yok taşkınlık yok. İrade ortaya koyuyorlar. Diyorlar ki biz böyle yönetilmek istiyoruz. Şimdi bunun neresi devleti tanımamak. Belediye başkanının devleti tanımamak gibi bir pozisyonu yok ki. Zaten sizinle iş yapıyorlar. Kanunlar çerçevesinde iş yapıyorlar”

'CÜBBELERİNİZİ ÇIKARIN;...'

Yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığını söyleyen Türkdoğan, Hakkari’deki izlenimlerine yer vererek şöyle konuştu: “Yüksekova’da gözaltına alınanların savcılık ve hakimlik sorgusuna avukatlar gidemiyor. Yani SEGBİS denilen görüntülü ve sesli kayıt sistemi ile sorgu yapılıyor ve insanlar tutuklanıyor. Ceza mahkemesi kanunun da böyle bir şey yok. Devlet, sokağa çıkma yasağı olan bir yerde bir kişiyi gözaltına almışsa, avukatı sağ salim oraya götürmek zorundadır. Savcılık ve hakimlik sorgusuna katılmak zorunda ve o avukat tekrar sağ salim getirilmesi gerekiyor. Kesinlikle yargı denilen bir şey kalmamış. Savcı istediği gibi ceza verecek. Buna itiraz ettik. Siz görevinizi yapmıyorsunuz dedik. Yani gerçekten güvenlik personeli olmak istiyorsanız çıkarın cübbelerinizi gidin polis teşkilatına katılın jandarma teşkilatına katılın” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.