İHD'den Yüksekova'daki siviller için 'koridor' çağrısı

İHD'den Yüksekova'daki siviller için 'koridor' çağrısı

İHD, Hakkari şubesi Yüksekova'da siviller için ‘yaşam koridoru’ açılması istendi.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Yüksekova’da 13 Mart’ta başlayan ve bugün onuncu gününe giren sokağa çıkma yasağı ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

İHD şube binasında yapılan ve dernek yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında İHD’nin hazırladığı rapor Şube Başkanı İsmail Akbulut tarafından okundu.

Akbulut, sokağa çıkma yasağı öncesinde aralarında; Yüksekova’nın kanaat önderleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaf ve kadın örgütü temsilcilerinin bulunduğu bir sivil inisiyatifin kurulduğunu hatırlatarak insiyatifin Yüksekova’da çatışmalı sürecin önüne geçmek için güçlü bir irade ortaya koyduğunu söyledi. 

Akbulut, taraflar ile bir dizi görüşmeler yapıldığını ancak sokağa çıkma yasağının başlaması ile girişimin çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti.

İHD olarak yaşam hakkına dair tüm iddiaları ciddi bulduklarını belirten Akbulut, iddiaların araştırılması gerektiğini vurgulayarak, Hakkâri Valisi’ne ve Yüksekova Kaymakamı’na iddialarla ilgili araştırma yapılması için İnsan Hakları Derneği’nin Yüksekova’ya girişine izin vermeleri istedi. 

Akbulut ilçeden aldıkları bilgiler ışığında hazırladıkları raporda şu bilgilere yer verdi:

* Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı 13 Mart 2016 tarihide saat 22.00 da uygulanmaya başlamıştır.

* Yasağın ilk saatlerinden itibaren güvenlik güçlerince ilçe gelişigüzel tanklarla bombalanmıştır. Bu bombardımanda birçok ev yıkılmış, sivil insanlar yaralanmış veya yaşamını yitirmiştir.

* İlan edilen ve fiilen uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasakları nedeniyle, ilçede yaşayan halkın % 90’ı kenti boşaltmış, geriye kalan yaklaşık 13 bin kişi çatışmaların ve bombalamaların arasında kalmıştır.

* Güvenlik güçlerinin tanklarla yoğun bombardımanı sonucunda Zagros Mahallesinde, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu, 200 sivil mahsur kalmış, Hakkâri şubemiz aracılığıyla yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, bu sivillerin tahliyesi gerçekleştirilmiştir.

* Yaşanan olaylarda 70 Yaşında bir vatandaş zamanında sağlık müdahalesinin yapılamaması sonucu yaşamını yitirmiştir.

* Belediye personelinin bulunduğu Yüksekova Belediyesi ve Yüksekova İtfaiyesinin zırhlı araçlarla rasgele tarandığı, orada bulunan sivillerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı şubemize bildirilmiştir.

* Hükümete ve ilin mülki amirlerine sivillerin tahliyesi için yaşam koridorunun açılması ve güvenliğinin sağlanması hususunda çağrıda bulunuyoruz.

* İlçede yaşananların tespiti için bağımsız soruşturmacıların görevlendirilmelidir.

* Olayla ilgili tüm bilgi, belge, rapor ve tüm kanıtlar usulüne uygun toplanmalıdır.

* Hemen harekete geçilmeli ve makul bir hızla soruşturma ilerlemelidir.

* Bu süreç, soruşturma ve kovuşturma süreçleri, kamusal denetime açık olmalıdır.

ihd3-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.