İHD’den dokunulmazlık açıklaması

İHD’den dokunulmazlık açıklaması

İHD Hakkari Şubesi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmaları üzerine dernek binasında yapılan açıklamayı okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, AKP grubunun imzası ile TBMM’ye sunulan teklifte bir defalığına mahsus milletvekilliği dokunulmazlıklarının kaldırılması istendiğini, MHP ve CHP’nin teklife destek verdiğini anımsattı.

AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu belirten Akbulut, teklifin siyasi gerekçelerle hazırlandığını ve HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığı üzerine odaklandığını söyledi.

'DEP'Lİ VEKİLLER' HATIRLATMASI

2 Mart 1994 tarihinde DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları sürecinin Türkiye demokrasi tarihinde önemli kırılma ve travma yol açtığını kaydeden Akbulut, AİHM’in 2002 yılında bu konu ile ilgili verdiği karara atıfta bulundu.

‘Kürt sorununda çatışmaların yaşandığı bir dönemde siyasetçilerin dokunulmazlığının kaldırılması, çatışmayı derinleştirmekten ve çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramayacaktır’ diyen Akbulut, dokunulmazlıkların kaldırılmasının sorunları demokratik zeminde çözme iradesine vurulacak bir siyasi darbe olacağını belirtti.

Türkiye’de kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı sürekli ihlal edildiğini savunan Akbulut, HDP ve DBP’de siyaset yapıp, ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkını kullananlara yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklamaların devam ettiğini söyledi.

Son süreçte DBP’li 21 belediye eş başkanı tutuklandığına ve 8’i hakkında yakalama kararı verildiğine dikkat çeken Akbulut, 28 belediye eş başkanın görevden alındığını, 36 belediye meclis üyesi ile 6 il genel meclisi üyesinin tutuklandığını bir çoğunun da görevine son verildiğini ifade etti.

'KÜRT SİYASAL HAREKETİNİN MEŞRU ZEMİNDE SİYASET YAPMASININ ÖNÜ KESİLMEK İSTENİYOR'

Akbulut, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması ile Kürt siyasal hareketinin meşru ve demokratik zeminde siyaset yapmasının önü kesilmek istendiğini belirterek, bu anlayışın şiddet ortamını besleyeceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması için verilen teklife karşı çıkması gerektiğini kaydeden Akbulut şunları söyledi: “Daha çok kişiyi cezaevlerine göndererek değil düşünceleri nedeni ile cezaevlerinde bulunan insanları özgürleştirerek demokrasi mücadelesini sürdürebiliriz. CHP Genel Başkanının bu yanlış tutumunu terk etmelidir. Milletvekillerinin vicdani kanaatlerini öne çıkararak bu anayasaya aykırı teklifi kabul etmemelerini ve siyaset kurumunun Kürt sorununu çözecek güçte olduğunu göstermelerini beklemekteyiz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.