İHD ve TİHV: işkenceyi açığa çıkarmaya devam edeceğiz

İHD ve TİHV: işkenceyi açığa çıkarmaya devam edeceğiz

İHD ve TİHV 26 Haziran sebebiyle yaptıkları eylemde işkenceyi ve her türden şiddeti açığa çıkarmaya devam edeceklerini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şubeleri, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci Yazar Ahmet Nesin, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, bir aydır haber alınamayan Hurşit Külter için 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla Galatasaray’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kitlenin Galatasaray’dan Tünel’e  yürümesine polis güvenlik gerekçesiyle  izin vermedi, bunun üzerine Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapıldı.

‘TÜRKİYE'DE İŞKENCE DEVAM EDİYOR’

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Türkiye'de işkencenin devam ettiğini söyleyerek “Savaş ve Kürt illerindeki abluka sırasında saldırıların belgelenmesi, bilgilerin ilk elden halka ulaştırılması için gazeteciler, insan hakları örgütleri büyük çabalar sarfetmiştir. İşkencenin görünürlüğü ve yüzü değişmiş durumdadır. Sokaklar, evler, kentler ve şehirler tüm ülke işkencehane haline getirilmiştir” dedi.

'GAZETECİLER BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI'

DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, hapishanelerde 40’a yakın gazetecinin tutuklu olduğunu söyledi. Eren, “Şu anda cezaevinde 40’a yakın kişi tutuklu durumda. En son Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin basın ve ifade özgürlüğü için Özgür Gündem'le dayanıştıkları için tutuklandılar. Çok sayıda gazeteci hakkında açılmış davalar var, her gün adliyelere taşınıyoruz. Biz gazeteci örgütleri olarak tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını ve varolan davaların düşürülmesini istiyoruz” diye konuştu.

'BİZ TUTSAKLARIN SESİYİZ'

Cumartesi Annelerinden Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, “Biz hukuksuzluklar yaşanmasın diye buradayız. Şebnem Korur Fincancı da bunun için mücadele etti ve tutuklandı.Onlar hep bizim yanımızdalardı. Şimdi biz onların yanındayız.Tutuklamalar ile bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Biz tutsak arkadaşların sesiyiz” dedi.

BU YILIN İŞKENCE  KARNESİ

Eylemde ortak basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Derya Gazioğlu, 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'ne TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluklandığı bir ortamda igirdiklerini söyleyerek yaptıkları eylemi Fincancı'ya aradıklarını dile getirdi. 

Gazioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılın işkence karnesine baktığımızda; Türkiye insan hakları vakfına(TİHV) 2015 yılında işkence ve kötü muammeleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 597 kişi  basvurmustur. Başvuranların 371 aynı yıl içinde işkence ve kötü muamele gördüklerini belirtmişlerdir. 2016 yılının ilk beş ayında ise işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 210 kişi başvurmuştur. İnsan hakları dernegi'ne yapılan başvurular ve araştırmalar sonucunda 2015 yılında gözaltında, gözaltı yerleri dışında cezaevlerinde, korucular tarafından toplumsal gösterilerde ve özel güvenlik görevlileri tarafından işkence gördüğünü belirten 5671 kişi tesbit edilebilmiştir.  2016 yılının ilk 5 ayında ise gözaltında, gözaltı yerleri dışında, cezaevlerinde, korucular tarafından, toplumsal gösterilerde, özel güvenlik görevlileri tarafından işkence gördüğünü belirten 496 kişi belirlenmiştir. Biz insan hakları savunucuları olarak insanlığa yönelen tüm baskı, işkence ve her türden şiddete açığa  çıkarmaya, belirlemeye ve paylaşmaya devam edeceğiz."

Eylem "Baskılar bizi yıldıramaz" , " Özgür basın susturalamaz", " İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla son buldu. (Evrensel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.