İHD ve Baro roporunu tamamladı

İHD ve Baro roporunu tamamladı

İHD Mardin Şubesi ve Mardin Barosu Nusaybin İlçesine bağlı Akarsu Beldesi İlkadım Köyü'nde katledilen İsmail Akın ve 10 yaşındaki kızı Elif Akın olayına ilişkin bilgi paylaşım raporunu yayınladı.

MARDİN - İHD Mardin Şubesi ve Mardin Barosu'nun ortaklaşa hazırladıkları raporda, İlkadım (Hebisê) Köyü'nde İsmail Akın ve 10 yaşındaki kızı Elif Akın'ın öldürüldüğü yerde Dallıca Karakolu'nun yakın olduğu kaydedilerek, olayın olduğu dağlık alanın resmi makamlar tarafından "güvenlik bölgesi" ilan edildiğine dikkat çekildi.

İHD Mardin Şubesi ve Mardin Barosu Nusaybin İlçesine bağlı Akarsu Beldesi İlkadım Köyü'nde katledilen İsmail Akın ve 10 yaşındaki kızı Elif Akın olayına ilişkin bilgi paylaşım raporunu yayınladı. Raporda, baba ve kızın öldürülmesinin ardından ailelerinin derneklerine yaptıkları başvuru nedeniyle köye gidilerek inceleme yaptıkları ifade edilerek, olayın gerçekleştiği yerin dağlık bir alan olduğu ve 45 dakikalık yürüme mesafesi ile köyden uzakta olduğu belirtildi. Baba ve kızın dağlık alan içinde bulunan bir bağın içerisinde birbirinden yaklaşık 15 metre mesafede öldürüldüğü tespiti yapılan raporda, "İsmail Akın'ın çobanlık yaptığı, geçirdiği kalp rahatsızlığından dolayı kızı Elif'in kendisine eşlik ettiği bilgisi edinilmiştir. Maktullere ait su bidonu ve yiyecek torbasının bağın kenarında bulunduğu tespiti yapılmıştır. Maktullerin öldürüldüğü yerde tahminen pompalı tüfeğe ait olduğu düşünülen boş kapsüller ile cesetlerden kopmuş parçaların olduğu tespiti yapılmıştır. Olayın olduğu yere en yakın karakolun Dallıca Köyü Karakolu olduğu tespiti yapılmıştır. Maktullerin, köyde herhangi bir husumetlerinin bulunmadığı, devam eden bir kan davalarının bulunmadığı bilgisi edinilmiştir" denildi.

'Tatmin edici bir açıklama yapılmadı'

Raporda, cesetlerin olay yerinden köylüler tarafından alındığı ifade edilerek, olay yerine gün içerisinde savcılık tarafından herhangi bir işlemin yapılmadığı kaydedildi. Olay yeri incelemesinin olaydan bir gün sonra yapıldığı ifade edilen raporda, delillerin savcılık tarafından yapılmadığına ve delillerin özenle yapılmadığı belirtildi. "Olayın olduğu dağlık alanın resmi makamlar tarafından güvenlik bölgesi ilan edildiği ve bölgenin bu şekilde bilindiği, açıklanacak otopsi raporunun cinayete ilişkin bir fikir verebileceği kanaati edinilmiştir" denilen raporda, resmi makamların henüz tatmin edici bir açıklamada bulunmadığına da dikkat çekildi.

'Gecikmeler ve iddialar, hükme dönüşecektir'

Raporda, sivil ve yaşlı yurttaşa karşı yapılan cinayetle "yaşam hakkının ihlal edildiği", "güvenlik içinde yaşam hakkının ihlal edildiği" sonucuna varıldığı aktarılarak, şöyle devam edildi: "Olayın henüz adli tahkikatının devam etmesi ve Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen tahkikatın etkili hukuk yolu olarak sürdürülmediğini gösterir kanıt bulunmaması nedeniyle tahkikat sonucunun beklenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, mülki idare ve yargı kurumu faillerinin açığa çıkarılması için etkin ve hızlı bir çaba içinde olmalıdır. Bu iki makamın sahip oldukları olanaklar dikkate alındığında bunun olanaklı olduğunu görüyoruz. Olayın açığa çıkarılmasında gecikmeler; iddiaları, başta aile ve köy halkında olmak üzere toplumun büyük kesiminde hükme dönüştürecektir. Her koşulda kutsal olan yaşam hakkına yönelik gerçekleşen bu ihlallerin faillerinin tespit edilerek haklarında gerekli yasal soruşturmaların başlatılması sürecinin ısrarlı takipçisi olunacaktır."DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum