İHD, TİHV ve SES: Cizre'yi bağımsız heyet soruştursun

İHD, TİHV ve SES: Cizre'yi bağımsız heyet soruştursun

İHD, TİHV ve SES, tüm dünyanın gözü önünde Cizre'de bir katliam yapıldığını belirterek, katliamın bağımsız bir heyet tarafından soruşturulmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), Cizre'de devlet güçleri tarafından yapılan ve 30 kişinin öldüğü iddia edilen operasyona ilişkin yazlı açıklama yaptı.

Hem Abdulcelil Akaryakıt İstasyonu civarındaki binada hem de Bostancı Sokak 23 numaralı binada bulunan yaralıların dünyanın gözü önünde ölüme terk edildiği belirtilen açıklamada, "Kamuoyuna yansıyan bilgilerden anlaşıldığı kadarı ile Cizre ilçesinde her iki binada bulunan insanlardan umut kesildiği ve bu insanların kuvvetle muhtemel katledildiği anlaşılmaktadır. 23 Ocak 2016 tarihinden beri kuşatma altında bulunan Cizre'de kim olursa olsun yaralı olduğunu beyan edip yardım talep eden insanların yardımına gidilmeyip bu insanların ölümünün beklenilmesi veya operasyon adı altında bu binalarda bulunan insanların infaz edilmesi açık bir katliamdır. Bu katliamı kınıyor ve lanetliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Soruşturma bağımsız heyetlerce yürütülmeli

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından yapılan tedbir başvurularının reddedilmesine dikkat çekilen açıklamada, "Ortada yargı adına başvurulabilecek etkili yargı mekanizmalarının olmadığını ve soruşturma makamlarının çaresiz kalacağını göstermektedir. Bu nedenle AİHM'in (M. ve Diğerleri- Birleşik Krallık Davası) kararları uyarınca Jordan Prensipleri gözetilerek bu katliamın tarafsız ve bağımsız bir heyet tarafından soruşturulması, HSYK'nın 18 Ekim 2011 tarih ve 9 sayılı genelgesi uyarınca Minnesota Otopsi Protokolü uyarınca soruşturmanın bağımsız heyet tarafından yapılmasının yanı sıra bu kişilerin otopsi işlemlerinde bu kişilerin yakınlarının ve insan hakları savunucularının önerdiği bağımsız hekimlerin bulunması gerekmektedir" taleplerinde bulunuldu.

Açıklamada, şöyle denildi: "Bu aşamada delillerin karartılmaması ve yaşamını yitirenlerin gerçek ölüm sebebinin aydınlatılabilmesi amacı ile otopsiye avukatların ve bağımsız hekimlerin katılmasını ve soruşturmanın kurulacak bir bağımsız heyet tarafından yürütülmesini talep ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.