İHD Şırnak Şubesi Cizre raporunu açıkladı

İHD Şırnak Şubesi Cizre raporunu açıkladı

İHD Şırnak Şubesi 27 Aralık’ta Cizre’de yaşananlara ilişkin hazırladığı raporda “Kürtlere yönelik aşağılayıcı ve küçültücü ifadeler kullanılarak vatandaş tahrik edilip olaylara zemin hazırlanmak istenmektedir” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, 27 Aralık’ta Cizre’de yaşananlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 27 Aralık 2014 tarihinde sabah saat 04.00 sıralarında halk arasında “akrep” denilen polis aracı öncülüğünde özel harekât timleri ve bir grup sivil şahıs tarafından, İlçe Kültür Müdürlüğü binasının üst katına yerleştirilmiş “Keskin Nişancılar”ın desteğinde Nur Mahallesinde evlerinde bulunan sivil insanlara yönelik saldırı gerçekleştirildiğinin ve bu saldırılara ilişkin İHD Şırnak Şubesi tarafından heyet oluşturularak bölgede çeşitli temaslarda bulunulduğu belirtildi.

Cizre’de Cizre Devlet Hastanesi’nde bulunan yaralılar, yakınları ve mahallede sivil yurttaşlarla görüşmeler yapıldığının belirtildiği raporda kişilerin görüşlerine yer verildi.

İHD tarafından hazırlanan rapordan satır başları şöyle:

“Hakim Kasırga: Sabah 04.00 saatlerinde başlayıp sabah 10.30’a kadar devam eden saldırı olayı şöyle gerçekleşmiştir. Akrep isimli polis aracının öncülüğünde sivil giyimli kişiler ve özel harekat timleri sokaklarda dolaşarak gördükleri her şeye ve herkese rastgele ateş ettiler.

“Ben de evimin önündeydim, polislerin geldiğini fark edemedim. Ateş edildiği esnada bir anda bileğimden ve kasık bölgemden yaralandığımı anladım. Feryat etmem üzerine akrabalarım tarafından hemen hastaneye götürüldüm.

“Hakim Budak’ın akrabaları ise, “Olaylar başka bir sokaktaydı. Bizim kaldığımız sokakta olaylar yoktu ama silah sesleri geliyordu. Polis sokaklarda gezerken gördüğü herkese rastgele ateş etti. Saçma tanesi Hakim’in burnuna isabet ederek ensesinden çıkmış. Hayati tehlikesi halen sürüyor.

“Vatandaş tahrik edilip olaylara zemin hazırlanmak istenmektedir”

“Gerek bu olayda, gerekse diğer bütün olaylarda polis tarafından gerekçesiz bir şekilde ve ne kadın ne çocuk, ne esnaf ne de sivil kişilere karşı en küçük bir hassasiyet göstermeden biber gazı ile sık sık müdahaleler yapılmakta, bu olaylar esnasında ise polisin rastgele ateş etmesi sonucu bizzat polisten kaynaklı ciddi olarak kamu düzeni bozulmuştur.

“Polis araçlarından yüksek sesle hücum marşları (Ölürüm Türkiye’m gibi) çalınarak vatandaşlar tahrik edilmekte, sık sık Türklük vurgusu yapılıp Kürtlere yönelik aşağılayıcı ve küçültücü ifadeler kullanılarak vatandaş tahrik edilip olaylara zemin hazırlanmak istenmektedir.

“27 Aralık tarihinde Cizre İlçesinde güvenlik görevlilerinin sivil giyimli kişilerle birlikte Nur Mahallesi’ne yönelik saldırısı sonucunda rastgele ateş açılması ve keskin nişancı tüfeği kullanılarak yapılan saldırıda 3 kişi yaşamını yitirmiş ve 10’un üzerinde kişi yaralanmıştır.

“Heyetimiz bu olayın tipik bir provokasyon yaratmaya dönük polis içerisindeki bir çete yapılanması tarafından organize edildiğini düşünmektedir.

“Polisin halka yönelik davranışları düşmanca niteleyebileceğimiz türden olup, bunun acilen önlenmesi bunun için en etkili denetim mekanizmalarının kullanılması gerekmektedir. Olayların etkili bir şekilde soruşturulup, sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir.

“Barış ve çözüm sürecinde bu tip provokasyon yaratmaya dönük olayların bir daha yaşanmaması için hükümetin etkili tedbirler alıp özellikle polis ve asker içerisindeki her türlü yasa dışı yapılanma ile etkili bir şekilde mücadele etmesi gerektiği kanaatindeyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum