İHD: Mitingin amacı ırkçı nefreti kışkırtmaktır

İHD: Mitingin amacı ırkçı nefreti kışkırtmaktır

İHD İstanbul Şubesi, İstanbul'da düzenlenecek olan "Hocalı Soykırımına ve Ermeni Terörüne Lanet Mitingi"nin henüz duyuru aşamasında dahi Ermenilere dönük ırkçı nefret kışkırtıcılığı yapıldığına dikkat çekerek, yetkilileri uyardı.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 22 Şubat'ta İstanbul Kadıköy'de düzenleneceği ilan edilen "Hocalı Soykırımına ve Ermeni Terörüne Lanet Mitingi"nin daha duyuru aşamasında ırkçı nefret kışkırtıcılığı yapıldığına dikkat çekmek ve yetkilileri uyarmak amacıyla İstanbul Valiliği'ne dilekçe sundu. 

İHD'nin dilekçesinde, mitingin örgütleyicilerinden Turancı Birlik Platformu'nun İstanbul'un merkezi semtlerinde yaptıkları duvar yazılamaları, pankart asma, afişleme çalışmalarını ve dağıttıkları bildirilerinde, ırkçılık karşıtlarını "terörist" ilan ederek şiddeti kışkırttıkları belirtildi. Dilekçede ayrıca kimliği bir türlü tespit edilemeyen kişiler, Kadıköy'de kilise duvarlarına bozkurt bayrakları asmanın yanı sıra "Ya Türksünüz ya piç", "Hepiniz Ermenisiniz hepiniz piç" şeklinde ırkçı yazılar yazdıklarına dikkat çekildi. Hocalı'nın bahane yapıldığını belirten İHD, amacın Türkiyeli Ermenilere karşı ırkçı nefret ve düşmanlığı kışkırtmak olduğunu vurguladı ve bu gerçeğin 2012'de Taksim meydanındaki Hocalı mitinginde İçişleri Bakanı'nın konuşma yaptığı meydanda "Hepiniz Ermenisiniz, Hepiniz Piçsiniz" dövizlerinin taşındığı hatırlatıldı. 

İHD'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Valiliğe götürüp kayıt altında aldırdığımız dilekçemizde, gerek 2012'de aynı temayla düzenlenen mitingde, gerek 22 Şubat 2015 'Ermeni Terörüne Lanet' mitinginin duyuru aşamasında sergilenen ırkçılığın Türk Ceza Kanunu'nun 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' başlıklı 216. maddesi kapsamında suç olduğunu hatırlattık. Irkçı şiddet kışkırtıcılığının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesinin de ihlali anlamına geldiğinin altını çizdik. Valilik makamından, söz konusu mitingde ırkçı nefrete kışkırtan, düşmanlık ve kine teşvik eden slogan, yazı, döviz ve tehdit içeren girişimlere karşı gerekli önlemlerin alınmasını, bunların gerçekleşmesi halinde miting sonrasında bütün gerekli yasal kovuşturma mekanizmalarının gecikmeden harekete geçirilmesini, devletin bu konudaki sorumluluğunun en etkili şekilde yerine getirilmesini talep ettik" denildi. 

Açıklamada, kilise duvarlarına yazılan ırkçı sloganları yazanları soruşturmayan, bu sloganlarla duyurusu yapılan gösterilere, mitinglere resmi ya da gayri resmi izin veren yetkililerin, yasaları uygulamaması durumunda işleneceği ilan edilen suça ortaklık etmiş olacakları belirtildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.