İHD: Kürt mahpuslara uygulanan sürgünler toplumsal işkencedir

İHD: Kürt mahpuslara uygulanan sürgünler toplumsal işkencedir

İHD Genel Merkezi, son 3 ayda bölge illerinden bulunan cezaevlerinde 314 tutsağın sürgün edildiği belirtilerek, "Kürt mahpuslara uygulanan sürgünler toplumsal işkencedir" ifadesini kullandı.

ANKARA - İHD Genel Merkezi, cezaevlerinde yaşanan sürgünlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cezaevlerinde en yoğun yaşanan hak ihlallerinden birisinin de sürgünler olduğu belirtilerek, "Tespitlerimize göre son 1 aydır sürgünler toplu olarak yaşanmaktadır. Oysaki verilerimiz incelendiğinde bölge cezaevlerinden sürekli olarak mahpus sevkleri yapılmaktadır. Kürt mahpuslar dönük zamana yayılan bir uygulamanın hayata geçirildiği gözlemlerimiz arasındadır. Bingöl cezaevinden gerçekleşen firar olayından sonra daha da yoğunlaşan, adeta Kürt mahpuslardan intikam alma girişiminde bulunan yetkililer, mahpuslara karşı tecridin daha da derinleşmesini planlamakta, mahpusun onurunu çiğneyerek iradesini teslim almak istemektedir" denildi. Açıklamada, Bingöl Cezaevi'nde yaşananların hesabının bütün Kürt tutsaklara kesilmeye çalışıldığı kaydedildi. 

3 ayda 314 sevk

Açıklamada, İHD Cezaevi Komisyonu'nun 13 Kasım 2013 tarihli verilerine göre, 23 Eylül ile 13 Kasım tarihleri arasında, Bingöl, Muş, Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır cezaevlerinden, Tekirdağ Bandırma ve Edirne cezaevlerine 314 tutsağın sevk edildiği kaydedildi. Açıklamada, sürgün edilen bütün tutsakların ailelerinin ise bölgede yaşadığı vurgulandı. Açıklamada, sevklerin tutsakların görüşleri engellenerek yapıldığı belirtilerek, "Adeta bir operasyon hazırlığı yapılarak mahpusların gitmemesi halinde özel harekât ve jandarma tarafından müdahale edilebileceği atmosfer hazırlanmıştır. Sevk edildikleri Tekirdağ F tipi cezaevinde mahpuslarla görüşme yapan avukat bilgilerine göre, 'burası sizin yattığın cezaevlerine benzemez, burası F tipi cezaevleridir' denilerek çıplak arama dayatılmış, onur kırıcı muamele ve işkence uygulanmıştır" denildi. 

'Hasta tutsaklarda sürgün edildi'

Hasta tutsaklar listesinde bulunan tutsakların da sevk edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Ömer Haran'ın tedavisine rağmen Diyarbakır'dan Edirne'ye sürgün edildiği belirtildi. Açıklamada, "Sevkler de gözlemlediğimiz tutuklu mahpusların savunma ve adil yargılanma, hakkı ihlal edilmektedir. Diyarbakır'dan sevk edilen Halil Yaman: daha önce Çankırı'ya sevk edilmiş, Duruşmaya katılması için tekrar Diyarbakır'a sevk edildiği halde duruşmaya çıkarılmadan Edirne'ye sürgün edilmiştir. Yine Ubeyd Şen; daha önce Giresun'a sevk edilmiş, duruşmaya katılması için Diyarbakır'a sevk edilmiş ancak duruşmaya çıkamadan Edirne'ye sürgün edildiğine" yer verildi. 

'Boşaltılan hapishaneleri yeni tutuklamalarla mı dolduracaksınız?'

Açıklamada, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin 2 No'lu Genel Raporu'nda "Aile bağlarının kopmaması için özel çaba gösterilmelidir. Bu bağlamda: Mahpuslar, mümkün olduğu ölçüde ailelerinin ya da yakın akrabalarının bulunduğu yerlerin yakınında bulunan cezaevlerine yerleştirmelidir" denildiği hatırlatılarak, hükümete şu soruları yöneltildi: "Boşaltılan hapishaneleri yeni tutuklamalarla mı dolduracaksınız? İşkence, baskı ve zor yöntemleri ile yapılmak istenen nedir? Tecridi derinleştirerek, mahpuslar ve sosyal çevreleri neden cezalandırılmaktadır? Neden toplumsal bir baskı ve korku yaratılmaktadır."  DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.