İHD: HDP'ye 24 saldırı oldu

İHD: HDP'ye 24 saldırı oldu

İnsan Hakları Derneği, 1 Ocak-27 Mart tarihleri arasında siyasi parti ve partililere yönelik hak ihlalleri raporunda, 365 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, HDP'ye bu süre içerisinde 24 saldırı gerçekleştirildiğini tespit etti.

İHD Genel Merkezi, 1 Ocak-27 Mart tarihleri arası siyasi parti ve partililere yönelik hak ihlallerini içeren raporunu açıkladı.

Genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu süre içerisinde seçim dönemi ile ilgili yapılan ihlalleri incelediklerinde HDP’ye yönelik 24 değişik il ve ilçelerde saldırı olduğunu söyledi.

Türkdoğan, HDP’ye yönelik saldırıların organizeli olduğuna dikkat çekerken,  HDP’nin seçimlere girdiği tüm bölgelerde bu ve benzeri ırkçı saldırılara maruz kaldığını vurguladı.

AKP mitingleri öncesinde yaşanan gözaltılara da işaret eden Türkdoğan, şöyle dedi: “365 kişi gözaltına alındı. AKP’nin açık bir şekilde korunduğu görülmektedir. Emniyet birimleri aynı hassasiyeti HDP için göstermiş olsalardı HDP’ye yönelik ırkçı saldırıların hemen hemen hiçbiri gerçekleşmeyebilirdi. Emniyetin bu tutumu HDP’ye yönelik saldırıların hükümetin açıkça göz yumduğunu göstermesi bakımından ilginçtir".

3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Türkdoğan, BDP, AKP, CHP, SP, BBP, MHP ve Hüda-Par gibi birçok partiye de saldırı olduğunu belirterek, bu saldılar ile birlikte birçok kişinin yaralandığını ve 3 kişinin ise yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Özellikle HDP’ye yönelik ırkçı saldırıların bu kadar çok yoğun yaşanmasına rağmen bazı gazeteci ve aydınların bu duruma dikkat çekmek yerine seçmenleri başka partilere yöneltme girişimlerini kınadığımızı da belirtmek istiyorum” diyen Türkdoğan, şunları ifade etti: “Aydınların görevi zor zamanlarda demokratik davranış sergilemek ve ilkeli durmaktır. Kendi tercihlerini seçmenlerinin üzerinde baskı aracı olarak kullanmak aydın sorumluluğunun tipik bir örneğidir.”

İHD olarak 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için 38 il merkezinde gözlemci olarak seçimleri izleyeceklerini de sözlerine ekleyen Türkdoğan, “30 Mart günü İHD Genel Merkezi ve İHD şube/temsilcilikleri açık tutulacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkdoğan, İHD’nin AGİT Demokratik ve İnsan Hakları Departmanı’nın Türkiye’deki seçimleri izlemesi için çağrı yaptığını belirtti. Bu çağrıya rağmen hükümetin AGİT’i davet etmediğini söyleyen Türkdoğan, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde olası hak ihlallerini engellemeye ve meydana gelebilecek hak ihlallerini raporlaştıracaklarını ifade ederek, “Seçim günü ne kadar çok sivil gözlemci bulunursa, olası ihlallerin önüne de o kadar çok geçilebileceği kanaatindeyiz” diye konuştu. Türkdoğan, bütün yurttaşlara oylarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.