İHD Hakkari Şubesi kongreye gitti

İHD Hakkari Şubesi kongreye gitti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi'nin 8. Olağan Genel Kongresi yapıldı. Tek liste halinde gidilen seçimlerde İHD'nin yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi.

ZEKİ DARA - YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - İHD Hakkari Şubesi, 8. Olağan Kongresi bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirdi. Kongreye HDP Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan ile HDP PM üyesi Mülkiye Birtane, Hakkari Belediye başkanvekili Mikail Erdal, HDP ve DBP yöneticileri, Kurdi-der, Meyader, Mazlum-der ve KESK temsilcileri ile dernek yöneticileri katıldı.

Kongrede Divan Başkanlığı'na Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen divan üyeliklerine ise Serbest Muhasebeciler Odası Hakkari Temsilcisi Mali Müşavir Tahirhan Taş ve Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan getirildi.

Divan seçiminin ardından, insan hakları ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Kongre öncesi kısa değerlendirmelerde bulunan Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, son bir yılda bölgede yaşanan hak ihlallerine değinerek İHD’nin bu ihlaller ile mücadelesinde üstlendiği röle değindi.

Şen; Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin ve Yüksekova gibi sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı merkezlerdeki hak ihlalleri ile mücadele eden insan hakları kuruluşlarına dönük baskılara dikkat çekerek bu kuruluşların sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut, kongreye katılan misafirlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında son bir yıl içinde bölgede yaşanan hak ihlallerine değindi.

Akbulut çözüm sürecinin bozulması ile birlikte ülkenin bir şiddet sarmalı içine girdiğini kaydederek bölgenin bir çok merkezinde ayları bulan sokağa çıkma yasaklarını eleştirdi.

TBMM’’de geçirilen dokunulmazlık yasasının diyalog zeminini ortadan kaldırdığına işaret eden Akbulut, Kürt sorunun barışçıl ve diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledi.

Akbulut’tan sonra söz alan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ise İHD’nin zorlu süreçlerde önemli görevler üstlenen önemli bir insan hakları kuruluşu olduğunu söyledi.

Ortadoğu coğrafyasında halkların zulüm ve haksızlıklar ile yaşamaya mecbur edildiğini anlatan Irmak, Kürtlerin Ortadoğu’da önemli bir aktör olduğunu ve insanlığın onuru için direndiğini söyledi.

Irmak, Kürtlerin statüsüz yaşamak istemediğini ifade ederek, demokrasi için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti ve ekledi. “Bugün bölgede bütün muhalifler üzerinde çok ciddi baskılar var. Neredeyse gözaltına alınmayan kimse kalmadı. Cenazeleri teşhir ediyorlar. Çocukları, kadınları ve yaşlıları öldürüyorlar. Bu sadece HDP’nin meselesi değil. her şeyden önce insanların ahlakını, ruhunu ortadan kaldırdılar. Biz Taybet anayı nasıl unutabiliriz? Bütün bunlara karşı mücadele etmemiz gerekir. Bizim olup bitenlere refleksiz kalmamızı istiyorlar.”

Milletvekili Dokunulmazlıklarının kaldırılma girişimlerine de değinen Irmak, “1994’de DEP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırıldığında meclisteki milletvekili sayısı 22’ydi. Onlar cezaevine girdi bugün 80 kişi olarak meclise geri geldik. Şuan 59 milletvekiliyiz. Dokunulmazlıklarımız kaldırılırsa, bir dahaki seçimde 180 milletvekili ile meclise geri döneceğiz” dedi.

Yüksekova’da devam eden sokağa çıkma yasağına değinen Irmak, şunları söyledi: “Yasak nedeniyle binlerce vatandaşımız mağdur edildi. Göç savaştır. Bu zorlu süreçte binlerce insanımız güç koşullarda yaşamaya mecbur bırakıldı. Göçü yaşamayan empati kuramaz. Yakında Yüksekova yasağının kaldırılacağı konuşuluyor. Bundan sonra başta insan haklar kuruluşları olmak üzere bütün kesimlere büyük görevler düşüyor. Yaralarımızı hep beraber saracağız”

Konuşmaların ardından çalışma raporlarının okunması ve oylamaya geçildi. Daha sonra İHD'nin yeni yönetim kurulu listesi belirlendi.

İHD'nin yeni yönetim kurulu asil üyeliklerine İsmail Akbulut, Ferzende Taş, Suleyman Ertuş, A. Kadir Garipgazioğlu, Reşit Örbeyi, Kadri Özcaner ve İdris Gezer seçilirken yedek üyeliklere Nezaket Öztunç, A. Rahmi Bor, Seyran Arslan, Sekvan Parlak, A. Haluk Duran ve Zübeyde Bor seçildi.

Kongrenin ardından yapılan duyuruda 30 Mayıs Pazartesi günü aralarında HDP, DBP, DTK ve HDK ile KJA Eş Genel Başkanları ile HDP milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir heyetin Hakkari'ye geleceği halka eş genel başkanları karşılama çağrısı yapıldı. 

k-027.jpg

10-018.jpg

3-550.jpg

8-041.jpg2-831.jpg

9-022.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.