'İç Güvenlik Paketi' yöresel kıyafetlere talebi patlattı

'İç Güvenlik Paketi' yöresel kıyafetlere talebi patlattı

Meclis'ten geçen "İç Güvenlik Paketi" ile birlikte yasaklanması gündeme gelen yöresel kıyafetlere ilgi arttı.

Muhalefetin tüm engelleme girişimlerine rağmen AKP hükümetinin Meclis'ten geçirdiği "İç Güvenlik Paketi"nin ilk 69 maddesi, temel hak ve özgürlüklere önemli kısıtlamalar da içeren yeni düzenlemeler içeriyor. Pakette, Kürt halkının ulusal kıyafetleri olan şal û şepik'in de "üniformayı andıran kıyafetler" statüsüne konması bölgede büyük tepki çekmişti. Yasağa inat halk yöresel kıyafetlere yoğun ilgi gösterirken, Van'daki mağaza ve terzilere siparişlere yetişmekte zorlanıyor. 

Talep dört kat arttı 

Halkın yasaklama kararını ciddiye almadıklarını belirten terziler, Kürtlerin ulusal kıyafeti ve kültürü olan şal û şepik taleplerinde 3-4 kat artış olduğunu belirtti. Geçen Newroz öncesi yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını ve taleplerin en yüksek yıl olduğunu söyleyen terzi Ferhat Bilgi, yaklaşık 20 yıldır yöresel kıyafetler diktiklerini, ancak "İç Güvenlik Paketi"nin yasalaşma sürecinde ve sonrasında ilginin hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğunlaştığını ifade etti. Ulusal kıyafetleri sadece terzicilik amacıyla yapmadıklarını dile getiren Bilgi, kendilerini atalarından kalan kültürel kıyafetlerin üreticileri olarak gördüklerini söyledi.

i-1-518.jpg

'Yasaklara inat daha fazla şal û şepik giyilecek'

Paketteki maddelerin tartışılmaya başlandığı günden itibaren siparişlerinde çok fazla artış olduğunu ifade eden Bilgi, alıcıların yasaya karşı tepkilerini ortaya koymak adına şal û şepik diktirdiklerini söyledi ve "Hayatımın sonuna kadar ben de kültürümüz ve ulusal kıyafetimiz olan şal û şepiki dikmeye devam edeceğim" dedi. Yasaklamalara ve pakete tepki gösteren Bilgi, "Kültürümüz kanımız, varlığımızın gerekçisidir, bu işi yapmaktan gurur duyuyorum. Yasaklamalar kültürümüzü unutturamaz. Aksine kültürümüze daha çok sarılmamızı sağlar" diye konuştu. 

Avrupa'dan da yoğun talep var 

Fransa, İsviçre, Danimarka, Almanya gibi ülkelerden de binlerce kişinin Newroz öncesi şal û şepik sipariş ettiğini ve halen de siparişlerin gelmeye devam ettiğini söyleyen Bilgi, "Avrupa'da yaşayan Kürt halkı da yasağı tanımadı. Newroz'da binlerce kişi bize taleplerini iletti ve Newroz'da giydikleri ulusal kıyafetlerle AKP'ye cevap verdi" dedi.

'Biz paketi kabul etmeyeceğiz' 

Yöresel kıyafet dikimi yapan Niyazi Yılmaz adlı esnaf da pakette yasalaşan maddeleri kabul etmediklerini söyledi. Kürt ulusal kıyafetlerinin kültürün bir mirası olduğunu aktaran Yıldırım, "Ulusal ve yöresel olan kıyafetimizin yasaklanmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de. Bu yasadan sonra Newroz'da elbise satışımız geçen seneki Newroz'a göre 3-4 kat arttı. Hiç giymeyen kişiler bile sipariş verdi. Yasaklandı diye biz bu yasağı kabullenecek değiliz. Biz bu yasağı kabul etmiyoruz demek için de her kıyafetlerimizi giymeye devam edeceğiz" diye konuştu.

i-2-265.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.