HSYK’dan eski savcıların meslekten ihraç itirazına ret

HSYK’dan eski savcıların meslekten ihraç itirazına ret

Eski savcıların meslekten ihraç kararına yapılan yeniden inceleme talepleri reddedildi.

Eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ünmeslekten ihraç kararına yapılan yeniden inceleme talepleri HSYK 2. Dairesince reddedildi.

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi 15 Haziran 2015 tarihinde, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında ”görevi kötüye kullanma”, hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise ”görevi ihmal” suçlarından hazırlanan iddianamelerle ilgili ”son soruşturmanın açılması”na hükmederek, dosyaların Yargıtay’a gönderilmesine karar vermişti.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın 17 Aralık 2013 tarihinde verdiği talimat üzerine dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, işadamı Ali Ağaoğlu ve Rıza Sarraf ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapılarak ele geçirilen çeşitli eşya ve paralara el konuldu. Gözaltına alınan 62 kişiden 24’ü tutuklandı.

Soruşturmaya iki savcı daha atandı. Savcı Celal Kara daha sonra, İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atandı.

Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

HSYK 2. Dairesi, 3 Mart 2015’te savcı Celal Kara, 25 Aralık soruşturması savcısı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.

Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 14 Nisan’da 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş hakkında ”görevi kötüye kullanma”, gözaltı, yakalama, el koyma ve arama kararlarını veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise ”görevi ihmal” suçlarından iddianame hazırlamıştı.

Savcı Celal Kara hakkında, ”görevi kötüye kullanma” suçundan iddianame hazırlanmıştı.

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Süleyman Karaçöl hakkında hazırlanan iddianameleri kabul etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.