Hindistan su mafyasıyla mücadele ediyor

Hindistan su mafyasıyla mücadele ediyor

76 milyon kişinin temiz suya erişmekte zorlandığı Hindistan'da hükümet, açtıkları yasadışı kuyulardan su çekip yüksek fiyattan halka satmaya çalışanlarla mücadele ediyor.

Independent gazetesinin haberinde, kendi su kuyularını açan bazı fırsatçıların piyasa fiyatının üzerinde fiyatlardan su sattığı belirtiliyor. Bu kişilerin kimi zaman yerel yönetim temsilcileriyle işbirliği yaptığı da haberde aktarılıyor.

Delhi Meclisi'nde yasadışı su satışının yüksek olduğu Sangam Vihar bölgesini temsilen konuşan Dinesh Mohaniya su mafyası için 'Yaptıkları tamamen ahlaksızlık'dese de sorumluluğun hükümette ve devlet kurumlarında olduğunu da ekliyor:

"Ülkemizin bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana geçen 65 yılı aşkın sürede başkent Delhi'de dahi vatandaşlarımıza temiz içme suyu veremiyoruz. Utanç verici."

Hindistan hükümeti ise su mafyasına karşı, altyapının zayıf olduğu bölgelere su tankerleri göndererek mücadele yürütmeye çalışıyor.

Sangar Vihar'a her 15 günde bir devletin bir su tankeri gönderdiği, ancak bu suyun yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğu aktarılıyor.

Independent gazetesine konuşan bir su tüccarı, evinin önünde kazdığı bir kuyudan su çekerek aylık 4 TL'ye sattığını anlatıyor.

Ancak Om Prakash adlı kişi yaptığının yanlış olmadığını ve talep ettiği ücretin çok cüzi olduğunu söyleyerek "Ben bir kamu hizmeti üstlenmiş durumdayım. Bu işten bir kar elde etmiyorum" diyor.

Hindistan'ın başlenti Delhi'ye Yamuna, Ganj ve Sutlej nehirleri su sağlıyor.

Ancak ülkede yıllardır devam eden yanlış planlama ve kirlilik, su kaynaklarını büyük ölçüde sınırlamış durumda.

Nehir suyunu şehre taşıyan boru altyapısı ile dahi sadece günde birkaç saat su pompalanabiliyor.

Delhi'nin komşu ili Haryana'da geçen ay çıkan protestolarda, göstericiler bir boru hattını patlatınca Hindistan'ın başkenti günlerce susuz kalmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.