'Her yerde yol yapıyorlar ama adaletin yolunu yapan yok'

'Her yerde yol yapıyorlar ama adaletin yolunu yapan yok'

Adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Hetma köyünde 21 yıl önce kaybedilen Fettah Erden'in akıbetini sordu.

İSTANBUL - Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 530'uncu haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartı açılarak, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ile kırmızı karanfillerin taşındığı bu haftaki eylemde, ilk olarak konuşan kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, kaybedilen yakınlarının failinin devlet olduğunu belirterek, "Devletin kirli yakasını bırakmayacağız ve pisliklerini ortaya çıkarana kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi. Tosun'un ardından konuşan kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da, yürüttükleri mücadele sırasında darp edilerek gözaltına alındıklarını, belirterek, 90 yıllık cumhuriyetin insanlara bunları yaşattığını söyledi. Yıldız, "AKP de bunun tuzu biberi. Recep de bunun maydanozu. Her yerde yol yapıyorlar ama adaletin yolunu yapan yok" diye sitem etti. 

'Erden'i sormak için karakola giden aile dövüldü' 

Bu haftanın basın açıklamasını okuyan Cumartesi insanlarından Hepgül Bozoğlu, Türkiye'de hukuksuzluğa dayalı bir rejimin olduğunu dile getirerek, "Bu topraklarda ceza adaleti işletilmedi, suçlular cezasız kaldı. İnsanlık suçlarını işleyenler yargılanmayacaklarını bilmenin güveniyle davrandılar" dedi. Türkiye'de işlenen insanlık suçlarının kurbanlarından birinin de Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Hetma köyünde 21 yıl önce kaybedilen Fettah Erden olduğunu ifade eden Bozoğlu, 10 çocuk babası Erden'in 1994 yılının Nisan ayında çalışmak için tarlasına gittiği sırada köye baskın düzenleyen Güçlükonak Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından gözaltında aldığını söyledi. Erden'in gözaltına alınışına çok sayıda kişinin tanıklık ettiğini dile getiren Bozoğlu, ailesinin ise Erden'i sormak için Güçlükonak Jandarma Karakolu'na gittiğinde ise dövülerek karakoldan atıldıklarını belirtti. 

'Tanıklar esas alınarak soruşturma derinleştirilmeli' 

Karakolda bulunan Mehmet ve Ertaş isimli subayların aileyi ölümle tehdit etmesinin ardından İdil'e taşınmak zorunda kalan ailenin olaydan 15 yıl sonra Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na Erden'in akıbetinin araştırılması ve sorumluların yargılanması için başvurduğunu kaydeden Bozoğlu, "Erden'i Güçlükonak Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerlerin gözaltına alındığına dair tanıklar var. Bu tanıklar esas alınarak soruşturma derinleştirilmeli ve suçlular tespit edilerek yargı süreci başlatılmalıdır" diye belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.