HDP'ye Bingöl'den İstanbul'a her yerde yoğun ilgi

HDP'ye Bingöl'den İstanbul'a her yerde yoğun ilgi

Provokasyonlara rağmen "Yeni Yaşam" umuduyla yola çıkan HDP bölgedeki seçim çalışmalarını hızlandırdı.

HDP'nin Bingöl'de devam eden seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen HDP Bingöl Milletvekili adayları Hişyar Özsoy, Serhat Gümüş, Sevgi Örüç, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Bingöl'ün Genç ilçesi girişinde bini aşkın araçtan oluşan konvoy ile karşılandıktan sonra konvoy şeklinde Bingöl'e geldi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği seçim konvoyu etrafta bulunan ve evlerinin pencerelerine çıkan yurttaşlarca zafer işaretleri ile selamlandı. Bingöl kent merkezine girdikten sonra kent turu yapan konvoy, on binlerce yurttaşın beklediği HDP Bingöl il binası önüne geldi. Burada özgürlük mücadelesine yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından HDP'li adaylar sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde aracın üzerine çıkarak halkı selamladı. 

Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Genel Merkezi'ne dün gece saatlerinde gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınayarak, "Ağrı'daki provokasyondan sonuç alamayanlar genel merkezimize saldırıyor. Bu halk nasılki Ağrı'daki provokasyonu boşa çıkardıysa bunu da boşa çıkaracaktır. Biz bu provokasyonların nedenini biliyoruz. Siz ne yaparsanız yapın HDP 7 Haziran'da önüne koyduğunuz barajları yıkacaktır" dedi. 

HDP'nin kadın adayı: O barajları biz kadınlar yıkacağız

Aydoğan'ın ardından HDP Bingöl milletvekili adayı Sevgi Örüç halka seslendi. "Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan Örüç, "Birbirimizi yüzyıllardır tanıyoruz. Dağlarda, yaylalarda, ovalarda yaşıyoruz. Bugün buralarda kimliğimize, dilimize, inancımıza sahip çıkacağımızı sonuna kadar sahipleneceğimizi bir kez daha haykırmak için toplandık. Bugün burada barış talebimizi bir daha yenilemek için toplandık. Birileri bize engel olacağını, mücadelemizi engelleyeceğini zannediyor ve bu engele baraj diyor. Gelip buraya baksınlar. O barajı Dicle, Fırat ve Kızılırmak yıkacak. O barajı biz kadınlar yıkacağız" şeklinde konuştu.

Gümüş: Yeni anayasa için mecliste olmamız lazım

Örüç'ün ardından konuşan HDP Bingöl milletvekili adayı Serhat Gümüş, tarihi bir süreçten geçtiklerini kaydederek, "Yeni bir anayasa hazırlığı var. 1923 Anayasası Şeyh Said ayaklanmasını, Seyit Rıza'nın ayaklanmasına neden oldu. 1980 Anayasa'sı gençlerimizi kırıp geçirdi. Her anayasa bu ülkede bir fermana dönüştü. Saraylar ancak ferman hazırlayabilir, ancak ölüm fermanları hazırlayabilir. Bundan kaynaklıda bizim mecliste bulunmamız tarihi önemdedir. Yeni bir anayasa yeni bir toplumsal mutabakat demektir. 2 yılda saray yapanlar Bingöl Hastanesi'nin ek binasını 4 yıldır tamamlayamıyorlar" dedi. 

Özsoy: 7 Haziran gecesi rekor oyla burada kutlama yapacağız

Gümüş'ün ardından slogan ve alkışlar eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Bingöl milletvekili adayı Hişyar Özsoy, özverili bir çalışma ile 7 Haziran seçimlerinde Bingöl halkına ve Kürt halkına büyük bir zafer ilan etmeyi amaçladıklarını söyledi. 7 Haziran gecesi HDP Bingöl il binası önünde rekor bir oyla kutlama yapacaklarını belirten Özsoy, "Ortadoğu, İran'dan Mısır'a kadar değişimler yaşanırken, dağılan her rejimin altından Kürtler 21'inci yüzyılın yükselen değeri olarak ortaya çıkıyorlar. Kürt halkının önünde muazzam fırsatlar kadar muazzam riskler ve tehlikeler de var. Diğer taraftan Sayın Abdullah Öcalan'ın ısrarı ile devam eden bir çözüm süreci var. Ben bu dönemde Kürdistan'da, Kürt halkının yanında olmayı bir görev bir sorumluluk olarak bildim. İnşallah siz bizi mahcup etmeyeceksiniz, bizde sizi mahcup etmeyeceğiz."

Daha sonra konuşan HDP Grup Başkanvekili ve HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı İdris Baluken, halka hitap etti. Baluken, halaylarla 3 HDP adayını 7 Haziran'da meclise göndereceklerine olan inancını dile getirerek, "Bu sonucu sadece il ve ilçe örgütlerimizin çalışmaları ile değil, hep birlikte çalışarak elde edeceğiz. Ağır bedellerin ödendiği bir dönemde aday adaylık başvurusunda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi. 

AKP tarafından gerçekleştirilen provokasyonlarla seçim sürecine kan bulaştırıldığını söyleyen Baluken, "Ağrı Diyadin'de Başbakan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı'nın özel olarak ortaya koyduğu planlamalarla kan akıtıldı" ifadesinde bulundu. Çözüm sürecine de değinen Baluken, çözüm sürecinde ilerleme olduğu ancak buna Erdoğan'ın engel olduğunu ve rotasını milliyetçiliğe ve seçime çevirdiğini söyledi. Baluken'in konuşmasının ardından, kutlama halaylarla son buldu.

MARAŞ

HDP Maraş milletvekili adayları Elbistan ilçesinde seçim bürosu açtı. HDP Maraş milletvekili adayları Aziz Tunç, Ayşe Nur Vaizoğlu, Emre Genç ve Meryem Yıldız, Elbistan ilçe girişinde kalabalık bir araç konvoyu ile karşılandı. HDP'li adaylar, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki seçim bürosunun açılışına katıldıktan sonra büronun önünde toplanan yurttaşlara tanıtıldı. Burada konuşan milletvekili adayı Aziz Tunç, bu topraklarda DAİŞ'in kan dökmesi, emekçilerin cehennemi yaşaması, ekolojinin bozulması istenilmiyorsa HDP'nin Meclis'te olması gerektiğini ifade etti. Tunç, ''Başkan olma iddiasıyla üzerimize gelen bunu sağlamak için bize baskı uygulayan deyim yerindeyse saltanatını sürdürülmesini isteyen hiç kimseye izin vermeyeceğiz. Bütün gücümüzle bütün enerjimizle bunu sağlamak için çalışacağız, provokasyonlara gelmeyeceğiz. Bizler kazanmanın ön günündeyiz. Kökleri tarihten gelen bir hareket olarak, kazanmayı hak ediyoruz ve kazanacağız'' dedi. 

'Savaş isteyen ve ötekileştirene karşı HDP'

HDP Genel Merkezi'ne yapılan saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan milletvekili adayı Ayşe Nur Vaizoğlu ise, provokatif her türlü girişimi boşa çıkaracaklarını söyledi. "Savaşın acısını çekenler olarak, barış ve huzur özlemi çekiyoruz" diyen Vaizoğlu, "Bu özlemi gerçeğe dönüştürecek olan partinin adı HDP'dir. Savaş isteyen, ötekileştiren, farklı olanı yok sayanlara karşı HDP de birleşmeliyiz. Umut ediyorum ki bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz HDP Elbistan seçim bürosu 8 Haziran da umudun ve coşkunun adresi olacak, zaferimizi halaylarla kutlayacağız" diye konuştu. 

'Haksızlığa karşı haklının yanında'

Milletvekili adayı Emre Genç de, konuşmasına Ağrı da halka karşı, Roboski'de katırlara yönelik saldırıları kınayarak başladı. Genç, "Ne yaparsanız yapın HDP'nin iktidar yürüyüşünü engelleyemeyeceksiniz. HDP'nin içinde herkese yer var ancak, hırsızlara, yolsuzlara, kadın ve alevi düşmanlarına yer yok. Genç bir yoldaşınız olarak, size şunun sözünü veriyorum, ben bir Türk olarak Kürt halkının haklarını savunacağım. Bir alevi haksızlığa uğruyorsa onun yanında yer alacağım. Hepinizden isteğim de budur. Kim haksızlığa uğruyorsa orada olmalıyız ve birlikte mücadele etmeliyiz" dedi. 

Açılış töreninde yine milletvekili adayı Meryem Yıldız, HDP Maraş İl Eşbaşkanı Erhan Yapıcı ve HDP Elbistan Eşbaşkanı Hüseyin Yıldırım da birer konuşma yaptı.

SİİRT

HDP Siirt milletvekili adayları, seçim çalışmaları kapsamında kentin kanaat önderleriyle bir araya geldi. Siirt Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen buluşmaya, HDP'li yöneticiler ve 100'ü aşkın kanaat önderi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Siirt Milletvekili Adayı İsmail Aydın, Türkiye'de bulunan tüm halkları ve renkleri ile birlikte yeni bir yaşam inşa edeceklerini ifade etti. HDP'nin başarısının tüm Ortadoğu'ya ve dünyaya yeni bir siyasi anlayış getireceğini belirten Aydın, bu anlamda toplumun tüm kesimlerinin geçmiş seçimlere nazaran daha fazla çalışması gerektiğini kaydetti. 

'Birlikle barajı aşarız'

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Siirt'in Baykan (Xana Hawêl) ilçesine bağlı Atabağı (Comanî) Beldesi'ne yaptığı yeni yönetim atama töreninde konuşan HDP Siirt Milletvekili Adayı Hatice Seviptekin, 7 Haziran'da gerçekleştirilecek olan seçimlerin Kürt halkı açısından "varlık-yokluk meselesi" olduğunu dile getirerek, "Dili, kimliği, kültürü ve dini ne olursa olsun biz halklar, birlik temelinde bir araya gelerek mücadele ediyoruz. İçerisinden geçtiğimiz süreç gerçekten çok hassastır. İktidar, Ağrı'da ve bugün Ankara'da olduğu gibi tüm kirliliğiyle halkımızı ve partimizi hedefliyor. Bu kirli siyasete karşı verilecek en büyük cevap, birliğimizi ortaya koymaktır. Özellikle yönetime yeni atanan arkadaşlar hem kendi aralarında, hem halka yönelik bu yaklaşımı sergilemelidir. Barajları ancak ve ancak bu yolla, birliğimizi ortaya koyarak, birbirimizi severek aşabiliriz" dedi. 

İZMİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin İzmir'deki "Yeni yaşam" milletvekili adayları Eylem Yıldız ve Semra Uzunok, TÜM TİS'te düzenlenen bir toplantıda Deri TEKS üyesi işçilerle bir araya geldi. Toplantının yapıldığı salona, "Artık yeter şimdi söz için" yazılı pankartın asılırken, toplantı yaşamını kaybeden işçiler için yapılan saygı duruşu ile başladı. İki bölüm halinde düzenlenen toplantının ilk bölümünde işçiler sorunlarını anlattı.

İşçilerden biri, HDP'nin Meclis'te olmasının işçi haklarının garantisi olduğunu belirtirken, Mülteci Derneği'nden Metin Sümleci de Suriyeli işçilerin sorunlarına değindi. Daha sonra söz alan HDP'li adaylardan Eylem Yıldız, işçi sınıfının mücadelesindeki sorunlarla ilgili konuştu. İlk problemin işçinin kendisini işçi olarak görmemesi olarak belirten Yıldız, "Kendilerine başvuran 10 kişiden 8'inin sigortası çalıştırılma konusunda dava açmaktan vazgeçiyor. İşçi günlük yaşıyor. O günü kurtarmayı planlıyor. Asla yadsımıyoruz. Uzun vadeli düşünmezsen bugünü de kurtaramayacağız. İşçi önce kendisinin işçi olduğunu görecek" dedi. İşçilerin yasal anlamda kendi haklarının farkında olmadığını belirten Yıldız, başka bir sorunun da sendikalar olduğunu söyledi. Sendikalar ve iktidarın yolunun AKP hükümeti döneminde daha da çok kesiştiğini anlatan Yıldız, "İşçi ve sendika arasındaki makas giderek artıyor. Sonra da CHP'den vekil oluyor. İşçilerin mücadelesi ile meclise taşınan sendikacılar çalışma hayatı konusunda tek bir soru önergesi dahi vermiyor. Bu dönem çalışma hayatı ile ilgili olarak mecliste soru önergesi veren tek parti HDP. Bu konuda toplam 856 tane soru önergesi var" dedi. "Seçim sihirli değnek değil" diyerek konuşmasına devam eden Yıldız, "Hiçbir mücadele bir günle sonuçlanmadı. Bir gün de kazanılmadı hiçbir hak" dedi. 


"İzmir'de meslek hastalıkları hastanesi kurulmalı ve rutin sağlık işlemlerinden daha farklı olmalı, ücretsiz sağlık olmalı" diyen Yıldız, "CHP'nin taşeron sorununu çözeceğine inanmıyorum. HDP'li olduğum için değil. Neden? Çünkü Çiğli Belediyesi'ndeki Karşıyaka Belediyesi'ndeki taşeron işlerini yapanlar, taşeron firmaların sahipleri belediye meclis üyeleri yan yanadır. Birlikte tatile gidiyorsa, bu çark biter mi? Kırılır mı? CHP ancak slogan olarak 'taşerona hayır' der" dedi. 

"İşçiler bu seferlik emaneten de olsa babadan kalma CHP'liyim demeden bu sefer HDP'ye oy vermeli. Çok hoyrat zamanlar yaşıyoruz. AKP iktidarı bu meclisten çok güçlü çıkarsa, çok daha kötü günlere maruz kalacağız" diyen Yıldız'ın ardından HDP'li vekil adaylarından Semra Uzunok konuştu. Uzunok, çok uzun konuşmayacağını belirterek, Soma maden faciasındaki tanıklıklarını anlattı. Uzunok, "AKP acıyı iyi yönetti. Patlamanın olduğu yer film platosu gibiydi" dedi. Ülkede her gün en az bir işçi öldüğünü belirten Uzunok, HDP'nin işçilerin haklarını meclise taşıyacak tek parti olduğuna vurgu yaptı. 

Kadınlar seçim stantları açtı 

HDP İzmir İl Kadın Seçim Komisyonu'nda yer alan kadınlar, seçim çalışmaları kapsamında Kültür Park'ta bugün açılışı yapılan TÜYAP İzmir Kitap Fuarı girişinde seçim standı açtı. "Yeni yaşam" bildirilerini kadınlara dağıtan HDP'liler, "Jin jiyan azadî" sloganı attı. "Kadının sesi HDP'nin rengidir", "Özgür kadınlar yeni yaşama" pankartlarının asıldığı standa kadınların yoğun ilgi gösterdiği görüldü. HDP'li kadınlar ayrıca Bornova Özkanlar Mahallesi'nde seçim standı açarken, İzmir milletvekilli adayları Eylem Yıldız ve Semra Uzunok, stantları ziyaret etti. Bayraklı'da da çalışmaları kapsamında stant açan kadınlar, HDP'nin seçim çalışmalarına katılım çağırısı yaptı. Narlıdere'de de kurulan stantlara milletvekili adayları Ayşe Erkek, İbrahim Akın katıldı. Stantlara yoğun ilgi gösterildi. 

İSTANBUL 

KJA İstanbul Koordinasyonu ve HDP Zeytinburnu Kadın Meclisi, seçim çalışmaları kapsamında kadın seçim büro açılışı yaptı. HDP İstanbul 2. Bölge Adayı Meliha Varışlı, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ayşe Erdem ve Zeytinburnu ilçe eşbaşkanlarının katıldığı açılışta, yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Açılış öncesi devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı. Ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ayşe Erdem, seçim çalışmalarına direnenlerle başladıklarını söyledi. Erdem, barışın toplumsallaşması için kadınlara daha çok iş düştüğünü ifade etti. Erdem'in ardından söz alan HDP İstanbul 2. Bölge Adayı Meliha Varışlı , "Biz HDP'li olarak yüzde elli kotamızla Meclis'e giriyoruz" dedi. Özgürlüğü yalnız kendileri için değil tüm ezilen halklar, inançlar için istediklerini dile getiren Varışlı, "Yılmadan hep birlikle meclise gideceğiz. Barış ve özgürlük ve meclis tüm halkların haklarıdır. Önümüzde 50 gün var ve bu 50 günde şehir şehir, köy köy dolaşarak çalışmaları sürdürelim ve tüm halkımızı meclise gönderelim" diye konuştu. Konuşmaların ardından, zılgıtlar eşliğinde kadın seçim büro açılışı gerçekleştirildi. Açılış etkinliği, yurttaşların çalınan müzikler eşliğinde çektikleri halaylarla sona erdi. 

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, HDP Dersim milletvekili adayları, HDP ve DBP Dersim il yöneticileri, DHF, Partizan, ESP, EMEP üyelerinin katılımıyla Mazgirt ilçesi ve ilçeye bağlı Akpazar beldesinde seçim bürolarının açılışını gerçekleştirdi. Büroların açılışında Kirmanckî konuşan HDP Dersim Milletvekili Adayı Alican Önlü, AKP'nin halkın üzerinde yoğun baskı oluşturmaya çalıştığını belirterek, bu baskının üstesinden hep birlikte el ele vererek gelineceğini söyledi. Önlü'nün ardından konuşan HDP Dersim adayı Edibe Şahin ise, Dersim'in Türkiye'deki yerinin ayrı olduğunu söyleyerek, bu farklılıkla HDP çatısı altında bir araya gelen güçlerin sorunları ve acıları geride bırakarak yeni bir döneme adım atacağını söyledi. Her iki büronun alkış ve zılgıtlar eşliğinde açılmasının ardından, yurttaşlar uzun süre halay çekti.

MARDİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde de HDP Mardin milletvekili adayları Gülser Yıldırım, Erol Dora, Mehmet Ali Aslan, Enise Güneyli ve Nurullah Görhan, seçim çalışmaları kapsamında davul zurna eşliğinde esnafları ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyaretlerinin ardından Barış Mahallesi 27 Mayıs Caddesi ve Abdulkadir Paşa Mahallesi Şirin Bulvarı'nda bulunan seçim bürolarının açılışı gerçekleştirildi. Büro açılışlarında halka seslenen milletvekili adayı Erol Dora, HDP'nin Mezopotamyada, bütün dinleri, dilleri, inançları ve mezhepleri temsil ettiğini belirterek, "HDP sadece Kürtlerin değil bütün mazlumların partisidir" dedi. Büroların açılışını gerçekleştiren yüzlerce yurttaş çalınan müzik eşliğinde uzun süre halaylar çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.