HDP'li Zeydan: 'Riskli alan' kararı yerel yönetimlere darbedir

HDP'li Zeydan: 'Riskli alan' kararı yerel yönetimlere darbedir

Yüksekova'da 7 mahallenin Bakanlar Kurulu tarafından "Riskli alan" ilan edilmesine tepki gösteren HPD Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, kararın yerel yönetimlere dönük bir darbe niteliğinde olduğunu söyledi.

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Cumhuriyet, Dize, Eskikışla, Güngör, Mezarlık, Yeni ve Yeşildere mahallerinin Çevre ve Şehircilik Başkanlığı'nın 26 Temmuz tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulu'nca "riskli alan" ilan edilmesine tepki gösteren HDP'nin kent milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan, kararın bütünüyle hukuksuz olduğunu ifade etti.

'Karar ile ilçedeki yıkım taçlandırıldı'

Dicle Haber Ajansı'na konuşan ve alınan kararı, ilçede daha önce yol açılan yıkımın "taçlandırılması" olarak gördüklerini söyleyen Milletvekili Abdullah Zeydan, kabul edilemez olduğuna belirttiği "riskli alan" kararının bir bütün olarak yerel yönetimlerin bertaraf edilmesi ve bu vesileyle oradaki halkın yok sayılması anlamına geldiğini kaydetti.

Karar ile sözkonusu bölgelerin yeniden inşasıyla ilgili tüm yetkilerin belediyelerden alınıp doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiğine dikkat çeken Zeydan, "Karar yerel yönetimleri yok saymaktır. Bu yerel yönetimlere karşı bir darbedir. Buna benzer yerlerde kararın iptal edilmesi için yargı yoluna gidilmiş ve 'riskli alan' kararı hukuksuz görülmüştü" dedi. 

'Gever ranta açılacak'

"Riskli alan" ilanıyla birlikte Yüksekova'nın ranta açılacağını iddia eden HDP'li vekil Nihat Akdoğan ise, bu karar ile devletin istediği yerde kamulaştırma yapabilme imkânına kavuştuğunu ve bu yerlerin tamamının adeta haritadan silinebilineceğini kaydetti. Akdoğan, "Yakılıp yıkılan yerlere TOKİ'ler getirecektir. Bu bölgeler AKP'li şirketlere peş keş çekilecek ve ranta açık hale getirecektir. Şimdiden AKP'li şirketler bu bölgelerden kendilerine pay almak için kuyruğa girmiş durumda" diye konuştu.

'Demografik yapı değiştirmek istiyorlar'

Yakılıp yıkılan yerlerin yerine inşa edilecek olan TOKİ'lerle ise demografik yapının değiştirilmek istendiğini ifade eden Akdoğan, bununla birlikte kentin sosyal yaşam ve kültürel dokusunun da zedeleneceğini vurguladı.ü

"Burada tipik kibrit kutuları gibi TOKİ evleri yapılacak" diyen Akdoğan, devamında şunları söyledi:

"Ne zaman yapılacağı da belli değildir. Şimdilik yapacak ekonomik güce de zaten sahip değiller. TOKİ'lerde her yer de sorunludur. Buradaki yapıların, bu halkın yapısına, kültürel dokusuna dikkat edilerek yapılması gerekirken aksine, halk burada dikkate alınmıyor. Tepeden inme bir anlayış hâkim. Halk burada yine mağdur edilecek, kepçe ile alınıp kaşık ile geri verilecek." 

'Bu göçertme politikasıdır'

Akdoğan, karar ile aynı zamanda halkın iradesi olan belediyelere de darbe vurulduğunu kaydetti. Akdoğan, karara "Bu politikaları iyi anlamak gerekiyor. Birçok tarım alanı da betonlaşmaya açılıyor aynı zamanda. Birçok yerde bahçeler imara açılacak ve betonlaşacak. 'Riskli alan' kriterleri neye göre alındı? Bununla ne yapılmak isteniliyor? Bunları iyi anlamak gerek. Çünkü buradaki halkın yerinden yurdundan edilmesi de isteniliyor. Bu göçertme politikasıdır" sözleriyle tepki gösterdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.