HDP'li Zeydan basına yönelik baskıları Meclis'e taşıdı

HDP'li Zeydan basına yönelik baskıları Meclis'e taşıdı

HDP'li Abdullah Zeydan, aralarında Yüksekova Haber'in de bulunduğu bazı haber sitelerine yönelik TİB tarafından erişim engeli konulmasını Meclis'e taşıdı.

YÜKSEKOVA HABER

ANKARA - HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, aralarında Yüksekova Haber'in de bulunduğu haber sitelerine TİB tarafından erişim engelinin konulmasını Meclis'e taşıyarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde "Son zamanlarda, Anayasa’nın 'Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır' şeklinde tanımlanan ve basın hürriyetini güvence altına alan 28. Maddesi’ne aykırı düşecek şekilde bazı basın ve yayın kuruluşlarının yayınlarının engellendiği gözlemlenmektedir" diyen Zeydan, Basın özgürlüğü basın emekçileri için ne kadar önemliyse, halk için de haber alma özgürlüğü aynı şekilde önemlidir. Bu iki önemli insani hakkın birbiriyle iç içe olduğu düşünüldüğünde; Türkiye’de son günlerde Demokrat Haber, Yüksekova Haber, Şemdinli Haber, Sendika.org gibi haber sitelerine uygulanan yayın yasaklarının hem halk, hem de basın camiası açısından kabul edilebilir bir yanının olmadığı görülecektir" ifadelerini kullandı. 

2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye'nin 149’uncu sırada yer aldığını belirten Zeydan, "Sadece bu tablo bile, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda tehlike çanlarının çaldığına delalettir. Bu duruma, Yüksekova’da gazetecilik yapan Nedim Türfent adlı gazetecinin Yüksekova Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerin kendisini arayarak ölümle tehdit ettiği iddiası da eklendiğinde, Türkiye’deki basın emekçilerinin can güvenliğinin olmadığı anlaşılacaktır. Kürt illerinde derinleşen savaş ortamı nedeniyle, basın emekçilerinin sadece haber yapma özgürlüğü değil, beden bütünlüğü de tehlike altındadır" dedi.

Zeydan, Bakan Yıldırım'a şunları sordu:

1- Demokrat Haber, Yüksekova Haber, Şemdinli Haber, Sendika.org gibi siteler hangi neden ya da nedenlerden dolayı kapatılmıştır?

2- Bu haber siteleri kapatılırken Türkiye’nin de taraf olduğu basın özgürlüğünü esas alan uluslararası sözleşmelere riayet edilmiş midir?

3- Basın özgürlüğünün sağlanması ve haber alma hürriyetinin sağlıklı bir şekilde yaşanmasına yönelik projeleriniz var mıdır? Varsa, nelerdir?

4- Demokrat Haber, Yüksekova Haber, Şemdinli Haber, Sendika.org gibi haber sitelerine getirilen yayın yasağının ne kadar sürdürülmesi planlanmaktadır?

5- Yüksekova Haber’in DİHA’ya (Dicle Haber Ajansı) abone olduğu gün kapatılması tesadüf müdür? Yüksekova Haber’in TİB tarafından kapatılmasının DİHA'ya (Dicle Haber Ajansı) abone olmasıyla ilgisi var mıdır?

6- DİHA muhabiri Nedim Türfent’in Yüksekova Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislerce ölümle tehdit edildiği iddiası doğru mudur?

7- Gazeteci Nedim Türfent’in tehdit edildiği iddiası tarafınızca araştırma konusu olmuş mudur? Olmadıysa, konuyla ilgili bir girişiminiz olacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.