HDP'li Irmak: Bütün cenazeler karıştırılmış

HDP'li Irmak: Bütün cenazeler karıştırılmış

HDP'li Selma Irmak, Yüksekova'daki çatışmalarda yaşamını yitiren ve teşhis için gönderildiği Erzurum'da kimsesizler mezarlığına defnedilen 52 cenazenin yerinin karıştırıldığını belirtti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağının ilanı ile başlayan çatışmalarda yaşamını yitiren 78 kişiden 52’sinin cenazesi, Erzurum'daki kimsesizler mezarlığına defnedilmişti. 

Cenazelerin durumlarıyla ilgilenen HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, ATK yetkililerinin keyfi davrandığını dile getirerek, teşhis işlemi esnasında cenazelerin ailelere gösterilmediğini belirtti. Dicle Haber Ajansı'na konuşan Irmak, ”Ailelerin başka cenazeleri görmek istediklerinde ise ‘bakamazsınız’ ve ‘Ancak bir cenazeye bakacaksın’ deniliyordu. Vücut bütünlüğü bozulan cenazeler vardı. Bazı cenazeler ailelere hiç gösterilmedi. Cenazeler adete ailelerden saklanıyordu” dedi.

'Kan örnekleri İstanbul yerine Yüksekova ve Trabzon’a gönderildi'

Cenazelerini teşhis edemeyen ailelerden alınan kan örneklerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmek yerine Yüksekova Devlet Hastanesi ve Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini dile getiren Irmak, ”Yasağın ardından Yüksekova Başsavcılığıyla yaptığımız bir görüşme vardı. Çünkü halen DNA sonuçlar gelmemişti. Savcı ise bize ‘Şuanda 7-8 cenazenin ancak DNA sonuçlarını alabildik. Diğer cenazelerin sonuçlarını ise halen alamadık’ dedi. Diğer cenazelerin DNA sonuçlarını almamalarını ise savcı şöyle açıkladı ‘Ailelerden alınan kan örnekleri, İstanbul Adli Tıp Kurumu’a gönderilmeleri gerekirken Yüksekova ve Trabzon’a gönderiyorlar. Halbuki böyle bir işleyiş yok. Erzurum’dan İstanbul’a gönderilmeleri gerekirdi. Bazı cenazeler ise Trabzon’a gönderildi’ dedi. Bunu Erzurum başsavcılığına ilettiğimizde ise cevap dahi verilmedi” diye konuştu.

'52 cenaze karıştırıldı'

Van Çaldıran'dan gelen bir aileye ATK yetkileri ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 kez yanlış cenaze verildiğini kaydeden Irmak, daha sonradan İstanbul’a gönderilen kan eşlemeleri ile numara verilerek Erzurum Asli Mezarlığı’na defnedilen 52 cenazenin yerlerinin karıştırıldığını söyledi.

Irmak, “Biz biliyoruz ki cenazeler numaralandırılır ve ardından yapılan eşleşme sonucunda ise hangi cenazenin hangi numarada olduğu ortaya çıkar ve bunun sonucunda aileye cenazeler verilmesi gerekir. Fakat bütün cenazeler karıştırılmış. Numaralar karıştırılmış. Bir cenaze eşleşmesi olsa bile aileler gitse dahi cenazelerini alamayacak. Hangi cenazenin hangi aileye ait olduğu şuanda bilinmiyor. Numara ile cenazeler artık birbirini tutmuyor. Bunu savcılığa ilettiğimizde ise bu konuya dair bir açıklama yapmıyor” ifadesinde bulundu. 

‘Meclis’e taşıyacağız’

Erzurum Cumhuriyet savcılığı ve Adli Tıp Kurumu (ATK) çalışanlarının keyfi davrandığını vurgulayan Irmak, ”Bu olay yetkililerin çok rahat ve keyfi davranması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu anlamda kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Burada cenazelere hem de ailelere işkence ediliyor. Böyle bir yanlış olamaz. Bu bir skandaldır. Çalışma özensiz ve düzensiz yapılmıştır. Bizler de bunu Meclis’e taşıyacağız. Erzurum Adli Tıp Kurumu ve savcılığı bunu nasıl yaptığını kamuoyuna açıklamak zorunda kalacaktır. Burada nasıl bir ihmal yapıldığını açıklayacak ve sorumluları ortaya çıkacaktır” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.