HDP'li Geveri'den OHAL ve darbe girişimi açıklaması

HDP'li Geveri'den OHAL ve darbe girişimi açıklaması

HDP'li Adem Geveri darbe girişimini kınadıklarını ifade ederek, OHAL ilanına tepki gösterdi.

YÜKSEKOVA HABER

VAN - HDP Van Milletvekili Adem Geveri, 15 Temmuz drbe gişirimi ve olağanüstü hal ilanına ilişkin açıklamalarda bulundu. HDP'li Geveri şunları ifade etti:

OHAL İLANI

"Bu olağanüstü hal, Türkiye'nin batısında ‘iktidardaki devlet aklının devlet içindeki darbeci kliğe karşı’ uygulayacağı bir tasfiye operasyonu içindir. Ancak Kürt illerinde uygulayacağı olağanüstü hal, Kürt Halkına karşı uygulayacağı bir nevi ‘sıkıyönetim’ olacaktır. Kürdistan'da geçmişte bunu çok gördük ve yaşadık. olağanüstü hal yada sıkıyönetim adı altında uygulanan baskıcı, yasakçı ve antidemokrayik uygulamalar hafızamızda Kürtlere yaşatılan büyük acıları ve trajedileri çağrıştırıyor. Her türlü darbeyi doğru bulmadığımız ve kabul etmediğimiz gibi, insan hak ve hürriyetlerini sınırlayan, hiçe sayan olağanüstü hal veya sıkıyönetim gibi uygulamaları da doğru bulmamız ve kabul etmemiz mümkün değildir.

DARBE GİRİŞİMİ

her zaman söylediğimiz gibi ister askeri darbe olsun, ister sivil darbe olsun, her türlü darbeye karşıyız ve lanetliyoruz. Bu ‘darbe teşebbüsü’nün perde arkasını çok kısa bir süre içerisinde çözmemiz ve izah etmemiz mümkün olmayacak. Ülkede yıllardır süren iktidar savaşı, karmaşık ilişkiler ağı, iç ve dış gerilimler, bütün bunlar mevzuyu anlamamız ve izah etmemiz önünde birer engeldir. Bazı gerçekleri ancak uzun bir zaman içerisinde öğrenebiliriz. Bu nedenle daha serinkanlı hareket etmemiz gerekiyor. Bu darbe teşebbüsü, Kürtler için olası durumda büyük tehlikeler ve riskler doğurduğu gibi, büyük fırsatlar da doğurmuştur. Ancak Kürtlerin bundan istifade edebilme basiretine, ferasetine ve yeteneğine sahibi olması gerekiyor. Mücadele ve tecrübe anlamında epey mesafe kattettiğimiz için umutluyum ama Kürtler içerisindeki süregelen bölünmüşlük ve siyasetsizlik, yetenek ve güç getirebilme konusunda ise o kadar umutlu değilim. Bu yüzden bir an önce ham hayaller ile acı gerçekler arasında gelgit yaşamaktan kurtulmamız gerekiyor; daha doğru, daha tutarlı, daha rasyonel ve de daha stratejik adımlar atmamız ve tavırlar geliştirmemiz gerekiyor. Bunu başarabildiğimiz takdirde mevcut riskleri ve tehlikeleri bir avantaja dönüştürebiliriz. Sözün özü, bu darbe teşebbüsü (yani devlet içindeki bazı kliklerin iktidar savaşı) Kürt meselesinde hem yeni bir kaosa ve karışıklığa yol açmaya muktedir olduğu gibi, mevcut paradigma ve yöntemleri değiştirmeye de muktedirdir. Darbe teşebbüsünün akasındaki güç dengesi, ABD ve diğer büyük güçlerin tam anlamıyla nerede konumlandığı bilinemediği ya da kestirilemediği için yeni, sarsıcı ve sürpriz gelişmelere hazırlıklı olmamız gerekiyor. İşte Kürt Meselesi bütün bu dengeler içerisinde çözülecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.