HDP'li Beştaş kamu çalışanlarının görevden alınmasını Meclis'e taşıdı

HDP'li Beştaş kamu çalışanlarının görevden alınmasını Meclis'e taşıdı

HDP'li Meral Danış Beştaş, darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında çalışan birçok kişinin görevden alınmasını TBMM'ye taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, soru önergesinde "15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin ardından nerdeyse tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu çalışanlarının işten çıkarılması da önemli bir gündem oluşturmuştur" diyerek, "Bu kapsamda Diyarbakır’da da darbe girişimi gerekçesiyle 96 sağlık çalışanı işten çıkarılmıştır. Her ne kadar işten çıkarmaların ve soruşturmaların FETÖ/PDY çerçevesinde gerçekleştiği hükümet yetkilileri tarafından dile getirilmekte ise de Diyarbakır’da işten çıkarılan 96 sağlık çalışanının 82’sinin SES üyesi oluşu dikkat çekicidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Personel Daire Başkan Vekili Engin Demir imzasıyla haklarında işlem yapılan personelin isimlerinin Diyarbakır Valiliği’ne gönderildiğini ifade eden SES Diyarbakır Şube Başkanı Selma Atabey, “Arkadaşlarımızın işten atılmasına gerekçe olarak ‘Gülen cemaatiyle ilişkileri olduğu’ gösteriliyor. Ancak karar henüz tebliğ edilmedi. Sendikamız bugüne kadar emek ve demokrasi mücadelesinin dinamiklerinden olmuştur. Üyelerimizin cemaat gibi örgütlerle ilişkili gibi gösterilmeleri kabul edilir değildir”  şeklinde açıklamada bulunmuştur. " ifadelerini kullandı.

"Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde de darbe girişimi kapsamında 17 öğretim üyesinin işine son verilmiş olup bu akademisyenlerden 10 akademisyenin “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imzacı olması da izaha muhtaçtır. Zira burada da “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imzacı olan 10 akademisyenin işten çıkarılma gerekçesi “bir iddia üzerine açılan soruşturma sonucunda görevden uzaklaştırıldınız” biçiminde muallakta bırakılmış, gerçek somut bir gerekçe sunulmamıştır" diyen HDP'li Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım'a şunları sordu:

1-) Son 10 gün içerisinde hangi kurumdan, kaç kamu çalışanı işten çıkarılmıştır? Kamu çalışanlarının statü ve görev dağılımı nedir?

2-) Son 10 gün içerisinde kaç kamu çalışanı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

3-) Bahse konu işten çıkarma ve soruşturmaların temel dayanağı nedir? İşten çıkarmalar hangi kriterler esas alınarak gerçekleştirilmektedir?

4-) İşten çıkarılan kamu çalışanlarından kaçı hükümetiniz döneminde işe alınmıştır? Hükümetiniz döneminde gerçekleşen işe alımlarda hangi kriterler esas alınmaktaydı?

5-) Son 10 gün içerisinde işten çıkarılan kamu çalışanlarının işlerine son verilmesi 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de hükümetiniz gündeminde miydi? Şayet uzun zamandır gündeminizde bazı kamu çalışanlarının işten çıkarılması var idiyse bu gündemi neye göre belirlemiştiniz? Neden işe son verme çalışmaları darbe girişiminin hemen ardından gerçekleşmiştir?

6-) Kamu görevlilerinin işine son verilmesine dair listeleri hangi kriterlere göre hazırladınız? Bu yönde istihbari çalışmalar yürüttünüz mü?

7-) Görünürde kamuda görevli FETÖ/PDY mensuplarının işten çıkarılmaları adı altında gerçekleştirilen işten çıkarmalar ile hükümetiniz görüş ve politikalarıyla örtüşmeyen sendika üyelerinin, muhalif kesimin özcesi farklı görüş ve düşüncelerde kamu çalışanlarının da işten çıkarılması hedeflenmiş midir? Diyarbakır’da 82 SES üyesi kamu emekçisinin işten çıkarılmış olması bu hedef kapsamında mıdır?

8-) Kamuda FETÖ/PDY dışında muhalif kesime yönelik işten çıkarmalarda neden  “cemaat yapılanması”  gerekçe gösterilmektedir? Diyarbakır’da işten çıkarılan 82 SES üyesi kamu emekçisi hakkında neden ‘Gülen cemaatiyle ilişkileri olduğu’ifadesi kullanılmıştır?

9-) Hâlihazırda son 10 gün içerisinde kaç sendikalı kamu emekçisi işten çıkarılmıştır? İşten çıkarılan sendikalı kamu emekçileri hangi sendikalara mensuptur?

10-) Hâlihazırda muhalif sendikalara mensup daha kaç kamu emekçisinin işten çıkarılması gündeminizdedir?

11-) Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imzacı olan akademisyenlerin işten çıkarılma gerekçesi bu bildiriye imza atmış olmaları mıdır?

12-) Darbe soruşturmaları ile imzacı akademisyenler arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur? Neden bildiriye imza atan akademisyenler darbe soruşturması kapsamında değerlendirilmektedir?

13-) Hâlihazırda muhalif bulduğunuz kaç öğretim üyesinin işten çıkarılması gündeminizdedir?

14-) Darbe soruşturmaları kapsamında gerçekleşen işten çıkarmalar ile amaçlanan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yürütülen tasfiye çalışmaları mıdır? Darbe girişimi kapsamında gerçekleşen işten çıkarmaların hükümetinizin gündeminde olan 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasında değişiklik yapılması ile kamu hizmetlerinin piyasaya açılarak şirketleşmesine yönelik çalışmalar ile bir ilgisi var mıdır?

15-)Kamu kurum ve kuruluşlarının tamamen tasfiyesi ve yeni kadrolaşma çalışmaları gündeminizde midir?

16-) Kamuda hükümetinizin görüşlerini benimsemeyen herkesin işten çıkarılması gündeminizde midir? Darbe girişimi gerekçe edilerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarının tamamen hükümet politikalarınız ve sempatizanlarınıza göre dizayn edilmesi mi amaçlanmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.