HDP'li Baluken'den dokunulmazlık resti

HDP'li Baluken'den dokunulmazlık resti

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 550 milletvekilinin tamamıyla ilgili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir sürecin işletilmesi durumunda HDP’nin her türlü desteği vereceğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin gerçek gündemini bulundukları her ortamda ifade ettiklerini belirten Baluken, birilerinin gerçek gündemlerin gölgelenmesi için çaba harcadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığının tartışılmaya başlandığı zamanlarda Erdoğan’ın HDP ile ilgili konuşmaya başladığına dikkat çeken Baluken, partilerini, milletvekillerini ve gruplarını kastederek Erdoğan’ın ortaya koyduğu hakaretlerin tamamını, misliyle çarparak kendisine iade ettiklerini vurguladı.

Baluken: Cumhurbaşkanı da yargılanabilmeli

“Birileri ateşin üzerine benzin dökecek farklı gündemlerle toplumu meşgul etmeye çalışıyor.” diyen Baluken, şöyle devam etti: “Bizim gerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiğimiz Anayasa teklifinde, gerek Meclis Başkanlığına yaptığımız yazılı başvuruda, 550 milletvekilinin tamamıyla ilgili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir sürecin işletilmesi durumunda HDP olarak her türlü desteği vereceğimize hazır olduğumuzu altını çizerek ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde, Cumhurbaşkanı’nın vatana ihanet dışındaki diğer suçlardan da yargılanmasının önünü açacak bir anayasal ve yasal düzenlemeye şiddetle ihtiyaç olduğunu bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz hiçbir zaman dokunulmazlık zırhına bürünerek, onun arkasına saklanarak siyaset yürütmedik. Siyasette dokunulmazlıkla ilgili bir çerçeve çizilecekse bu, kürsü dokunulmazlığı ve düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili temel, çok dar bir çerçeveyle sınırlı olabilir.”

“AKP- MHP ülkeyi büyük bir felaketin eşiğine getirdiler”

HDP’liler hakkındaki fezlekelerin hiçbirinde yüz kızartıcı adli suçlarla ilgili tek bir cümlenin olmadığını anlatan Baluken, fezlekelerin tamamında siyaset yapma özgürlüğü ekseninde yaptıkları siyasi çalışmaların bulunduğunu dile getirdi. “Hem AKP hem de dün başvuru yapan AKP’nin yedek lastiği pozisyonunda olan, yavru savaş partisi konumunda olan MHP ülkeyi büyük bir felaketin eşiğine getirdiler.” diyen Baluken, şunları söyledi: “Samimilerse gelsinler fezlekesi olan bütün milletvekillerinin, karma komisyonda dosyalarının görüşülmesi için gerekli girişimleri yapalım. Yine samimilerse, 550 milletvekili ve Cumhurbaşkanı için o konuda hazırlanacak bir anayasal teklifi de hep birlikte gündemleştirelim.”

HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması durumunda parti olarak tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine Baluken, bu tartışmaları dikkate alarak bugüne kadar parti organlarında hiçbir tartışma yürütmediklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararlarına ilişkin açıklamalarının anayasal suç olduğunun altını çizen Baluken, ‘Sine-i millete dönmek seçeneklerden biri midir?’ sorusuna ise HDP’nin bu yönde yaptığı herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığı cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.