HDP'den 'kaza' açıklaması

HDP'den 'kaza' açıklaması

HDP: İş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusu olan AKP iktidarını protesto ediyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Manisa'da tarım işçisi taşıyan kamyonet ile süt tankerinin çarpıştığı ve 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan işçi kazasıyla ilgili açıklama yaptı.
 
HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada "Denetimleri ve yaptırımları gerektiği gibi uygulamadığı için iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusu olan AKP iktidarını ise protesto ediyoruz" denildi. Türkiye'de çalışmanın can pazarı haline geldiği savunulan açıklama, şöyle: "Manisa'da 40-50 TL yevmiye için asma yaprağı toplamaya götürülürken yaşamını yitiren emekçilere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa diliyoruz. İnsanlık dışı koşullarda emekçi çalıştıran ve açık kasa kamyonette insan taşıyanlar, kamyonunu kullanırken uyuyakalan ve yıllardır tüm uyarılara rağmen bir yol genişletmesini yapmayan karayolları bu cinayetin sorumluları arasındadır. Daha geçen yıl Isparta'da 18 mevsimlik tarım işçisi kardeşimiz 26 kişilik minibüse 44 kişi bindirilerek, elma toplamak üzere çıktıkları yolda hayattan kopartılmışlardı. Türkiye'nin her yerinde mevsimlik tarım işçileri insani olmayan koşullarda çalıştırılıyor. Ne sigortaları, ne güvenceleri, ne de barınma ve sağlık hakları bulunuyor. Patronlar daha çok kar etsin diye, kölelik koşulları görmezden geliniyor. Bu ilk değil ve ne yazık ki, son da olmayacak. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin açıkladığı rakamlara göre, 2015 yılının ilk beş ayında, işverenlerin bitmek bilmez kar hırsı en az 646 işçinin ölümüne neden oldu. Haziran ayında ise en az 150 emekçi hayatını kaybetti. Ekmek ve yaşam kavgası verirken, sermayenin kar hırsına kurban edilen bütün emekçileri saygıyla anıyoruz. Denetimleri ve yaptırımları gerektiği gibi uygulamadığı için iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusu olan AKP iktidarını ise protesto ediyoruz. Çalışırken ölmenin 'işin fıtratı' diyerek egemenler tarafından normalleştirildiği bu ülkede, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde bıçak kemiği çoktan geçmiştir. Artık Türkiye'de çalışmak bir can pazarı haline gelmiştir. İş cinayetlerinin sonlandığı bir çalışma düzeni, ancak güvenceli çalışma ile mümkündür"

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.