HDP'den Ala ve Müezzinoğlu hakkında gensoru

HDP'den Ala ve Müezzinoğlu hakkında gensoru

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hakkında gensoru verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ilki 16 Ağustos 2015 tarihinde uygulanan "sokağa çıkma yasağı" adı altında gerçekleştirilen sivil ölümlerin baş sorumluları arasında yer aldığı gerekçesi ile İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu için ayrı ayrı Meclis Başkanlığı'na gensoru verdi. 

Bakan Ala'nın "Operasyonların başarıyla bittiği" şeklindeki açıklamaları hatırlatan önergesinin gerekçesinde, "Sadece 'vahşet bodrumlarında' 150'ye yakın insan yaşamını yitirmiştir. Cizre'de sokağa çıkma yasaklarından bugüne kadar yaşamını yitirenlerle birlikte bu sayı 210'u aşmaktadır. Toplumsal olarak geri dönüşü olmayan bir travma ve yaraya dönüşen Cizre'de peşi sıra ortaya çıkan 'Vahşet Bodrumları' giderek daha fazla yurttaşın yaşamını kaybettiği olaylar haline dönüşmüştür. Sonuç olarak, devam eden süreçte hem cenazelerin artacağı hem de sonuçlarının kestirilemez hale geleceği bu olayların toplumsal olarak doğuracağı sorunlar çok daha fazla olacağı öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ilk gün olan 16 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı, "Türkiye, yapmak isteyenlerle bozmak isteyenler arasında bir çatışmanın, sıkıntının sürecini yaşıyor. 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı yerine başkanı seçmiş olsaydık, Türkiye bugünkü kaosu yaşayacak mıydı? Yaşamayacaktı" açıklamaları hatırlatılan gensoru gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı: "23 Ağustos 2015 tarihinde ise 'Bugün yaşanan kaos ve sıkıntıların sebebi bu ülkede başkanlık sistemi olmadığı içindir. Başkanlık sistemine karşı çıkanların çok büyük bir çoğunluğunun esasında derdi millet değildir. Esasında Türkiye'nin büyümesi değildir. Türkiye'nin dünya milletleriyle yarışta güçlü yer alması değildir' ifadelerini kullanarak bu vahşetin siyasal amacını kamuoyuna itiraf etmiştir.

Bu itibarla Cizre'deki vahşet bodrumlarındaki 150 civarındaki insan başta olmak üzere yaralı halde bulunan, bu yaralanmaların kamuoyu bilgisinde dahi olduğu insanların yaşam haklarının korunmamasında Sağlık Bakanı'nın direkt dahiliyeti kaçınılmaz olarak vardır. Söz konusu dahiliyetten ötürü Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu hakkında Anayasa'nın 98'inci ve 99'uncu, TBMM İçtüzüğü'nün 106'ıncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ederiz." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.