HDP ve DBP'lilere yönelik gözatı operasyonları TBMM'ye taşındı

HDP ve DBP'lilere yönelik gözatı operasyonları TBMM'ye taşındı

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, son günlerde HDP ve DBP’li yöneticilere yönelik artan gözaltıları soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesinde Botan, son zamanlarda artan gözaltı operasyonlarını ve Diyarbakır’da 55, Hakkari’de 7 ve Van’da 40 siyasetçinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşarak “Söz konusu tabloya bakıldığında demokratik siyaset yollarının kapatılmasına yönelik bir çabanın olduğu görülüyor. Dolayısıyla son üç günde HDP ve DBP’nin adeta çalışamaz hale getirilmesini amaçlayan gözaltı ve baskınlar da bunu göstermektedir.” dedi.

Önergede; Belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin tutuklandığı, onlarcasının görevden uzaklaştırıldığı, belediyelere kayyum atandığı ve il-lçe eş başkanlarının gözaltına alındığı anti-demokratik bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirten Botan, şu ifadelere yer verdi:

“Diyalog ve müzakere gibi mekanizmaların çalışabilmesi için halkın özgür ve bağımsız yetkisiyle donanmış siyasetçilerin her türlü baskıdan korunması gerekir. Çünkü halk iradesi adına sorunları çözmekle yetkilendirilen siyaset kurumunun bertaraf edilmesi demek, diyalog zemininin yok olması ve müzakere koşullarının ortadan kalkması demektir.”

Botan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için verdiği önergede şu sorulara yer verdi:

1 – 7 Haziran 2015 itibariyle; gözaltına alınan belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il-ilçe eş başkanı ve siyasi parti üyesi sayısı kaçtır? Bunların siyasi partilere göre istatistiki dağılımı nedir?

2 – 7 Haziran 2015 itibariyle; tutuklanan belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il-ilçe eş başkanı ve siyasi parti üyesi sayısı kaçtır? Bunların siyasi partilere göre istatistiki dağılımı nedir?

3 – Son günlerde HDP ve DBP il-ilçe eş başkanları dahil olmak üzere onlarca kişinin gözaltına alınmasının anayasal ve yasal gerekçesi nedir?

4 – Anayasa ve yasaları, çağdaş demokratik değerler ve evrensel hukuk kuralları standardına kavuşturmak yerine insan hak ve hukuk ihlallerinin artmasına yönelik uygulamalara başvurmanın nedeni nedir?

5 – Başta Kürt kentlerinde olmak üzere, tüm Türkiye’de yadsınamaz bir oy oranına sahip olan Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP’yi tasfiye etmeyi amaçlayan Hükümet, sivil halk iradesinin yerine neyi koymayı amaçlamaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.