HDP Uzlaşma Komisyonuna üye verecek mi?

HDP Uzlaşma Komisyonuna üye verecek mi?

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, yeni anayasa çalışmaları için TBMM’de kurulması muhtemel Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye verecekleri mesajını verdi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP’li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Silopi’de Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın ölümü ile sonuçlanan oyala tepki gösterdi.

Toplantı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye verip vermeyecekleri konusunda, “Bizim demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı. Ama şuanda bizim sözümüzü söylememiz gereken her yerde var olacağız, var olmaya devam edeceğiz. Bizim anayasa yapım sürecine dair daha sonra basın ve kamuoyunu bilgilendirme toplantımız olacak. TBMM Başkanlığı nezdinde bu girişimler devam edecek. Geçmişte de biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda vardık. Bizim orada da bölge yönetimleri, öz yönetimler ve özerkliğe ilişkin, yerel demokrasiye ilişkin ayrıntılı önerilerimiz var, onları tekrar güncelleyip kamuoyuna sunacağız” açıklamasında bulundu.

Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan sokağa çıkma yasakları ve diğer olaylarla ilgili HDP’nin AİHM nezdinde bir girişimi olup olmayacağı sorusu üzerine Beştaş, “Nasıl ki Paris katliamı 3 Ocak’ta İmralı’da ilk kez bir heyet ziyareti olmuştu, 2013’te Öcalan’la hemen bir hafta sonra bu katliam olmuştu. Şuanda da bu sürece denk gelmesi sadece bir işaret değil, buradan kadın hareketine, kadın özgürlük mücadelesine verilmek istenen açık bir mesaj var. Bu mesajı aldık, bizde bugün bu mesaja cevap veriyoruz. Bu özgürlük mücadelesinde kadınların yürüyüşünü devam ettireceğiz. Zergele ve Roboski dahil diğer bütün meselelerde aslında uluslararası başvurularımız oluyor. Şuanda uluslararası ceza mahkemesinde de aslında başvurularımız var. Bundan sonraki sürece ilişkin hem BM mekanizmaları ve AB mekanizmaları, Avrupa Konseyi'ne, Cenevre’ye ve uluslararası ceza mahkemesi nezdinde hepsine birden hem ziyaretlerimiz olacak. Dosyalarımız hazır, daha önce de göndermiştik fakat maalesef her gün yeni olaylar, yeni ölümler, yeni ihlaller yaşanıyor. Bunları güncelleyip bu başvuruları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.