HDP seçim bildirgesi ezberleri bozacak

HDP seçim bildirgesi ezberleri bozacak

HDP, 21 Nisan tarihinde İstanbul'da açıklayacağı seçim bildirgesinin çalışmalarını tamamladı.

ANKARA - Türkiye tarihinin kader seçiminin kilit konumunda olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilgi uyandıran ve toplumdan tam not alan milletvekilli aday listesinin ardından seçim bildirgesini açıklayacak. 21 Nisan tarihinde İstanbul'da açıklanacak olan bildirgenin hazırlıkları tamamlanarak son şekli verildi. 

Toplumun tüm kesimlerinin katılım ile hazırlandı

Öncelikle bildirge tek kalemden çıkmadı ve sadece işi "profesyonel metin yazarlığı olan" danışmanlara hazırlatılmadı. Bildirge için ilk olarak HDK ve DTK'nin yerel meclislerinden görüş ve düşünceler alınarak, toplumsal kesimler bildirgenin hazırlanmasına dahil edildi. Ayrıca DTK'nin eğitim, sağlık, ekoloji meclisleri de bildirgenin hazırlanma süreçlerine dahil edildi. Ayrıca emek alanında yaşanan sorunlara ilişkin sendikalardan ve ilgili meslek örgütlerinden görüşler alınarak bildirge için hazırlanan veri havuzuna aktarıldı. 

Akademisyenler ve aydınlar sürece dahil edildi

Gelen bütün bu bilgiler İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da oluşturulan Seçim Strateji merkezlerinde değerlendirmeye tabii tutuldu. Söz konusu merkezlerde, toplumun değişik kesimlerini temsil eden, akademisyen, yazar ve aydınlardan görüşler aldı ve söz konusu bilgi havuzunu zenginleştirdi. Gelen bütün öneriler ve değerlendirmeler derlenerek oluşturulan 7 kişilik "Bildirge komisyonuna" aktarıldı. Komisyon gelen öneri ve değerlendirmeleri özlerine bağlı kalarak derleyip, ortak bir metine dönüştürmeye çalıştı. Ayrıca bildirge hazırlanırken, MYK üyeleri ve HDP bileşenlerinin belirlediği isimler bu sürece aktif katıldı. Çalışmaya Eş Genel Başkanları da aktif katılarak görüş ve düşüncelerini bildirdi. Böylece bildirgeye son şekli verildi.

Ekonomiye ayrı bir bölüm

DİHA'nın edindiği bilgiye göre, son derece geniş bir perspektifle hazırlanan ve sadece ana gövdesi 200 sayfayı bulan bildirge, Türkiye toplumunun, işsizlik, yoksulluk, demokrasi, düşünce özgürlüğü, Kürt sorunu gibi temel sorunlarına oldukça radikal çözüm önerileri içeriyor. Yine Ekonomi ve Ekoloji alanlarına ilişkin bildirgede ayrı başlıklar açıldı. HDP'nin işsizlik ve ekonomik sorunlarına ilişkin, eşitsizliği ortadan kaldıracak önerileri de HDP'nin siyasi perspektifine uygun bir dil ve önerilerle hazırlandı. Kapitalizmin vahşi sömürü koşullarına karşı ne tür bir ekonomik modelin uygulanması gerektiği noktasında muhalif ekonomistlerden de görüş alındı ve hükümetin uyguladı ekonomik politikaların yol açtığı sosyal ve siyasal yıkımlara dikkat çekildi. 

Ayrı bir kadın bildirgesi

Ayrıca listelerinin yarısını kadınlardan oluşturarak siyasette cinsiyet eşitliği açısından radikal bir müdahale de bulunan HDP, bu tutumuna denk bir kadın bildirgesi hazırladı. Sadece kadınların katılımı ile hazırlanan Kadın Seçim Bildirgesinin bir kısmı da HDP'nin hazırlayacağı genel bildirgeye dahil edildi ancak, kadın bildirgesinin ayrıca açıklanması kararı alındı. 

Dolmabahçe mutabakatı çerçeve metin

HDP'nin bildirgesinde Kürt sorunun çözümü ve çözüm sürecinin ilerlemesi için önemli önerilere yer verildi. Özellikle sorunun çözümsüzlüğüne yol açan politikalara işaret edilen bölümde, sürecin gelişimi açısından hükümete ve devlete düşen görev ve sorumluluklara işaret edildi. HDP'nin çözüm sürecine ilişkin önerilerinin temel çerçevesini de PKK Lideri Öcalan tarafından hazırlanan ve İmralı heyeti ile Devlet heyeti tarafından Dolmabahçe'de açıklanan mutabakat çerçeve metin olarak kabul edildi. 

Türkiye'nin demokratikleşmesi 

Türkiye'nin demokratikleşme sorunlarının giderilmesi açısından kimliklerin ve kültürlerin kabul edilmesi, dezavantajlı gruplara yönelik ne tür politikaların yürütülmesi gerektiğine ilişkin önerilerin yer verildiği bildirgede, geniş bir perspektifle radikal çözüm önerileri yer aldı. Bu anlamda ordunun siyasetteki yeri ve yeni vesayet kurumlarına dikkat çekilen bildirgede, Diyanetin ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, anadilde eğitimin kabul edilmesi, yeni anayasanın çoğulcu bir şekilde hazırlanması önerileri yer alıyor. Bildirge esas olarak HDP'nin "Yeni Yaşam" şiarı çerçevesinde hazırlandı. 

HDP'nin hazırladığı ve yüzlerce sayfayı bulan seçim bildirgesinin 50 sayfalık özeti 21 Nisan'daki tanıtımdan sonra HDP sitesinde yayınlanacak. Ayrıca HDP, basına yönelik de temel başlıkların yer aldığı bir başka metin hazırlayacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.