HDP: Karadeniz direnişinin yanındayız

HDP: Karadeniz direnişinin yanındayız

Artvin direnişini selamlayan ve Artvin halkının yanında olduğunu açıklayan HDP, Artvin'de başlayan direnişin, kendi yaşamı hakkında karar vermek isteyen halkın özyönetim talebi olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Artvin direnişini destekleyen yazılı açıklama yayınladı. "Direnen Artvin Halkının Yanındayız!" başlığı ile yapılan açıklamada, Artvin halkının dünyadaki koruma öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan yaşam alanlarını sermayenin kar hırsından korumak için yine direnişte oldukları belirtilerek, "Artvin Cerattepe'de yapılmak istenen madene karşı sürdürdükleri nöbetin 239'uncu gününde gelen takviye jandarma ekibi haberi üzerine Cerattepe'ye giden yolu kesti. Halkın direnişi AKP iktidarının yoğun saldırısına karşı gün boyu sürdü. Ardından Türkiye'nin pek çok ilinde destek eylemleri başladı. Bu eylemleri büyütmek hepimizin ortak sorumluğudur" denildi. 

Bu bölgede bulunan madenlerin sermayenin iştahını kabarttığını belirten ve 2002'den beri şirketlerin bu bölgeye göz koyduğunu dile getiren HDP açıklamasında şunlara yer verdi: 

"AKP hükümeti, şirketlerin işini kolaylaştırmak için ÇED yönetmeliğinde, maden yönetmeliği ve yasasında üst üste değişiklikler yaptı. Artvin halkının doğayı ve yaşam hakkını savunan demokratik tepkisini ise gazla, copla, plastik mermiyle bastırmak için uğraşıyor. İktidar-yandaş şirket-kolluk kuvveti zorbalığı halkın yaşam alanlarına Göz dikmiş durumda.

Bu kez barikatlar Artvinde kuruluyor

Bu kez 'nasıl yaşamak istediğime ben karar veririm' diyen halkın iradesinin sesi, özyönetim çığlığı Artvin'den yükseliyor. Barikatlar Artvin'de kuruluyor.

Cizre'ye saldıran da Artvin'e saldıran da aynı zihniyet

Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin, son olarak İdil'deki saldırılarda yüzlerce canımızı katledenlerin şimdi yakıp yıktıkları yerler için kentsel dönüşümden söz etmeye başlaması ile tüm doğamızı madenler, HES'ler, nükleer santraller, termik santrallerle katletmeye yönelmelerinin bir gerçekliğin iki görüntüsü olduğunu tüm halklarımız görmek durumundadır. Bu gerçeklik ise 'bir tek ben bilirim, bir tek benim çıkarımın sesi duyulmalıdır, herkes benim ve sözcüsü olduğum sermayenin ihtiyaçları için, rant için hizaya girmek zorundadır' diyen, bunun için her türlü katliamı yapmaktan geri durmayan faşizan anlayıştır. Bu faşizan anlayışa karşı direnişi giyinmek hayatın her alanında meşrudur.

Direnişe Karadeniz de dahil oldu

Şimdi direnen Kürt halkının yanına Karadeniz halkı da katıldı. Açıkça görülüyor ki; Kürt illerinde Kürt halkının yaşadıkları da bugün Artvin'de doğa katliamına karşı duranların yaşadıkları da bir özyönetim çığlığıdır. Bu çığlıklar kimsenin duymazlıktan gelemeyeceği bir açıklık kazanmıştır. Bizler Halkların Demokratik Kongresi olarak direnen halkların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Halkların bu çığlıklarının bize yüklediği 'yeni yaşamı' inşa etme sorumluluğunun farkındayız, bunu için mücadele ediyoruz. Tüm halklarımızı omuz omuza irademize, doğamıza, hayatımıza kasteden bu saldırganlığa karşı mücadeleyi büyütmeye ve el ele vererek 'yeni yaşamı' birlikte kurmaya çağırıyoruz.

Direnen halklar hiçbir yerde çaresiz ve yalnız değildir!"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.