HDP: Dün Gezi’de saldıranlar bugün Kürt coğrafyasında insanlık suçu işliyor

HDP: Dün Gezi’de saldıranlar bugün Kürt coğrafyasında insanlık suçu işliyor

Gezi direnişinin 3’üncü yıldönümüne ilişkin açıklama yapan HDP, ‘3 yıl önce Gezi’de saldıran iktidarın bugün de Kürt coğrafyasında amansızca insanlık suçları işlediğini’ belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Gezi direnişinin 3. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.

HDP, ‘3 yıl önce Gezi’de saldıran iktidarın bugün de Kürt coğrafyasında yerel demokrasi, yerinden yönetim ve güçlendirilmiş özerk yerel yönetim talep edenlere karşı amansızca insanlık suçları işlediğini’ belirtti.

HDP tarafından yapılan açıklamada, ‘Saray-AKP iktidarı karşısında ortak mücadele ihtiyacının bir kez daha kendisini hissettirdiğine’ yer verildi.

HDP’nin açıklamasında öne çıkan bölüm şöyle:

“Demokrasi, barış ve eşitlik için mücadeleyi büyütme ihtiyacı azalmadı, arttı. Çünkü iktidar adalet değil, yeni adaletsizlikler yönünde adımlar attı.

“Gerginlik, kutuplaşma, çatışma, şiddet ortamı her yeri sardı. Sur, Cizre, Nusaybin, İdil, Dargeçit, Derik, Şırnak, Yüksekova ve bölgenin birçok ilçesinde yaşam alanlarını tamamen tahribe ve sivilleri katletmeye kadar ulaştı. Yaşam hakkı ve barış hakkı için mücadele daha vazgeçilmez bir hale geldi.

“Saray darbe süreci adım adım sürüyor”

“Ama ülkenin dört bir yanında yaşamına, haklarına, kimliğine, kültürüne, siyasi iradesine, emeğine, parkına, ağacına, deresine, suyuna, soluduğu havaya, yaşam alanına sahip çıkanlar bütün baskılara rağmen insani değerlerinden, demokratik taleplerinden vazgeçmiyorlar.

“Bugün Kürt coğrafyasında yerel demokrasi, yerinden yönetim ve güçlendirilmiş özerk yerel yönetim talep edenlere karşı amansızca ve insanlık suçları işleyerek saldıran siyasi iktidar, 3 yıl önce Gezi direnişinde sokağa çıkanlara da saldıran iktidardır.

“Diyarbakır Sur’u yakıp yıkarak TOKİ’ye devretmek isteyen de, 3 yıl önce Gezi Parkı’na kışla dikmek ve bugün Danıştay kararı ile bu kışla projesini tekrardan gündeme taşımak isteyen de aynı iktidardır.

“Saray iktidarına karşı ortak mücadeleye ihtiyaç var”

“Bu olmadıkça, Saray kendi hedefine doğru adımlar atmayı sürdürecektir. ‘Tekçi’ toplum ve tarih anlayışının, ‘tek adam’ yönetimine doğru yürüyüşünü durdurabilmek için, Gezi direnişindeki mücadele anlayışını bir alternatif siyasete büründürmek hepimizin sorumluluğudur.

“Şiddete ve adaletsizliğe, eşitsizlik ve baskıya karşı özgürlük ve demokrasiyi kazanmak için yapılması gereken birlikteliği ve dayanışmayı büyütmektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.