HDP, Adalet Bakanı hakkında gensoru verdi

HDP, Adalet Bakanı hakkında gensoru verdi

TBMM’nin 1 Ekim’de başlayan yeni yasama yılının ilk gensorusu HDP’den Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a geldi.

TBMM’nin 1 Ekim’de başlayan yeni yasama yılının ilk gensorusu HDP’den Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a geldi. Anayasanın hiçe sayıldığını savunan HDP, evrensel hakların ihlal edildiği gerekçesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında gensoru açılmasını istedi.

HDP Grup Başkan vekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken’in imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na verilen gensoru önergesinin gerekçesinde, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi hatırlatıldı. Darbe girişiminin başarısız kılınıp halkın diktaya karşı demokrasiye sahip çıkmasının 15 Temmuz sonrası için Türkiye’de demokratik siyasetin güçlenmesi için büyük bir beklenti yarattığı kaydedilen gerekçede, “Demokratik Cumhuriyetin inşası için siyasal ve toplumsal zemin oluşmuş ve toplumsal talep had safhaya ulaşmışken, Erdoğan ve AKP hükümeti bu zemini kendi gücünü tahkim etmek için fırsata dönüştürmek amacıyla hareket etmiştir” dendi.

HDP’den etkin muhalefet kararı 20 Temmuz’da MGK’nın tavsiyesi ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’de OHAL ilan edildiği ifade edilen gerekçede, OHAL ilanı öncesi başlanan ve ilan ile hız kazanan hükümet uygulamalarının AK Parti’ye muhalif olan tüm kesimleri kapsayacak şekilde istibdat rejimine dönüştüğü öne sürüldü. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi: “OHAL ilanı sonrasında yaşananlara baktığımızda OHAL ilanına yetki veren OHAL Yasası ve hatta Anayasa dahi ihlal edilmektedir. Açıktır ki, mevcut hukuksuzluklar ile 1982 Darbe Anayasası’nın bile gerisine düşülmüştür. Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi ve olası bir darbe ihtimali ile mücadele adı altında devreye konan uygulamalar neticesinde hemen hemen hepsi Anayasa ile güvence altına alınan haklar ihlal edilmektedir. Gözaltına alınanlar ve/veya tutuklananlar çeşitli işkencelerden geçirilmektedir. İnsan hakları ihlali olan bu işkence ve kötü muamele iddiaları ile ilgili bağımsız heyetlerin gözlem yapması söz konusu olmamış ve Adalet Bakanı bu konuda kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapmamıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.