Havalar ısındı köylünün zorunlu mesaisi başladı

Havalar ısındı köylünün zorunlu mesaisi başladı

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Ormanlı köyünde, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların bahar mesaisi başladı. Köy sakinleri yasakların gölgesinde tek geçim kaynakları olan bağ ve bahçeleri ile uğraşıyorlar.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER 

ÇUKURCA - Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte köylerde yaşayan vatandaşların bahar mesaisi de başladı. Çukurca ilçe merkezine 15 kilometre uzakta bulunan ve ilçenin sebze ihtiyacının önemli oranda karşılandığı Ormanlı (Zavite) köyünde, bostanlarını oluşturan köylüler, ilk tohumlarını da toprakla buluşturdu.

koy2.jpg

Sınır bölgesinde olan köyde bir çok alanın valilik tarafından ‘özel güvenlik bölgesi’ olarak ilan edilmesi nedeniyle sıkıntılı bir döneme girdiklerini belirten vatandaşlar en büyük geçim kaynağı olan bağ ve bahçelerini ekmeye başladılar.

Köy sakinlerinden Abdulhaluk Ölmez, uzun ve ağır geçen kış mevsimini geride bıraktıklarını belirterek, havaların ısınmasıyla soluğu bahçe ve tarlalarında aldıklarını söyledi.

Tarlaya geldiklerinde köprü olmadığı için derelerden geçtiklerini kaydeden Ölmez,” Tarlalarını traktörle biçmeleri gerekirken kazma kürekle kazdıklarını” söyledi.

koy4.jpg

Valilik tarafından köylerinin birçok bölgenin de yasaklandığının altını çizen Ölmez,” Yasaklar nedeniyle köylerinin 100 metre dışına çıkamadıklarını ve yetkililerden bu yasaklarını kaldırması çağrısında bulundu”

Bahçesine soğan tohumu eken Mehmet Ölmez ise, uzun süren kışın ardından havaların ısındığını belirterek, “Artık çalışma zamanıdır. Bahçelerimizde soğan ekmeye başladık. Biz sınır köyündeyiz askerler köyümüzün etrafını kuşatmış. Çoğu nokta yasaklı bölge ilan edilmiş köyün dışına çıkamıyoruz” dedi.

ky-001.jpg

Yakınlarının tarladaki işlerine yardımcı olmak isteyen çocuklar ise topladıkları çalılar ile çalışanlar için çay yapıyorlar. 

koy3.jpg

koy1-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.