Hasta tutuklu Sibel Çapraz serbest bırakılsın

Hasta tutuklu Sibel Çapraz serbest bırakılsın

İHD'nin bu haftaki "F oturma" eyleminde hasta tutuklu Sibel Çapraz'ın durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri "F oturma" eyleminin 235'incisinde Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır, F tipi hapishaneler kapatılsın" , "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı eylemde, "Susma suça ortak olma", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

İHD üyelerinin yanı sıra, çok sayıda hasta tutuklu yakını, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya, HDP PM üyesi Sezai Temelli ve yazar Ayşe Hür'ün katıldığı bu haftaki eylemde Menemen R Tipi Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Sibel Çapraz'ın durumuna dikkat çekildi. 

Eylemde ilk söz alan HDP'li vekil Filiz Kerestecioğlu Kerestecioğlu, "Yaşanan hak ihlalleri bizi engelleyemez. Direnmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi. Hasta tutsak yakınlarının da tutsakların yaşama hakkını savunduğunu dile getiren Kerestecioğlu,"Ölüm sınırına gelmiş bu tutsakların aileleriyle kucaklaşma isteği yok ediliyor" diye konuştu. 

sibl3.jpg

'Adli tutuklularla kalıyor'

Hasta tutsak Sibel Çapraz'ın ablası Kendi Çapraz ise, kardeşinin cezaevinde değil hastanede olması gerektiğini söyledi. Çapraz, "Sibel, hastaneye götürülürken yaralı koluna bile kelepçe takmaya çalışıyorlar. Kötü durumdaki kolunun fotoğraflarını da paylaşabilirim. Ağır hasta olmasına rağmen adli tutuklularla beraber tutuluyor. Kimi zaman çıkan kavgalarda o haliyle arada kalma ihtimali olduğunu kendisi anlattı" diye belirtti. 

'Karnından ve kolundan ağır yaralanır'

Bu haftanın açıklamasını ise barış aktivisti Emine Küçükbumin yaptı. Küçükbmin, Çapraz'ın geçirdiği ameliyatlar ve maruz kaldığı polis ateşi sonucu tüm vücudunun yaralar içinde olduğunu söyledi. Küçükbumin, "Sibel Çapraz Demokratik Toplum Partisi (DBP) Hakkari İl Genel Meclis üyesidir. 27 Kasım 2015 tarihinde hendek-barikat bahanesiyle mahalleye operasyon düzenlenir. Çapraz silah ve bağrışma sesleri üzerine evden dışarı çıkar. Üzerlerine ateş açılır. Karnından ve kolundan ağır yaralanır. Van Eğitim Araştırma Hastanesi'nde başlayan tedavisi İstanbul Metin Sabancı Balta Limanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde devam eder. 96 gün boyunca 15 kez ameliyat edilir" bilgisini paylaştı.

'Çapraz hastanede tedavi edilmeli'

Çapraz'ın cezaevi koşullarında hijyenik bir ortamda yaşamadığını ve banyosuna kamera koymak suretiyle taciz edildiğini kaydeden Küçükbumin, Çapraz'ın tedavi edilmesi için serbest bırakılması ve hastanede tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.