Hasta tutsak Kalkan 7 yıldır ölüme direniyor

Hasta tutsak Kalkan 7 yıldır ölüme direniyor

Müebbet hapis cezası alan ve 22 yıldır cezaevinde tutulan çölyak hastası Nesimi Kalkan'ın durumu giderek kötüleşiyor.

DİYARBAKIR - Cezaevlerinde tutulan yüzlerce hasta tutsağın durumu giderek ağırlaşırken, kamuoyu ve yetkililerin görmemezlikten geldiği hasta tutsakların durumuna ilişkin duyarsızlık ise devam ediyor. Tutsakların yaşadığı mağduriyete birde sürgünler eklenince iyice çekilmez bir hal alıyor. Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'nden, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen hasta tutsak Nesimi Kalkan'ın sağlık durumu cezaevi koşullarından dolayı iyice kötüye gidiyor. Yüzlerce hasta tutsak gibi ölüme terk edilen Kalkan, 22 yıldır cezaevinin tüm olumsuz koşullarına rağmen ayakta kalmak için direniyor. 1991 yılında Bursa'da siyasi parti çalışmalarında yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanan Kalkan, 6 yıl Antep Cezaevi'nde kaldıktan sonra mahkemeye çıkarılarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

'Defalarca Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na dilekçe yazdım'

Babasının hastalığından dolayı sürekli baygınlık geçirdiğini söyleyen Kalkan, "Babamın bu hastalığı ile birlikte özel bir bakıma ihtiyacı var. Normal yapılan yiyecekleri tüketemiyor. Doktorun verdiği rapora göre yiyecekleri yemesi lazım. Glütensiz diyeti uygulanması lazım. Biz bunları sürekli dışarıda temin ediyoruz fakat cezaevi idaresi bu yiyecekleri içeriye almıyor. Sürekli zorluk çıkartıyorlar. Her seferinde de Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na yazdığım dilekçelere ret cevabı geliyor. Babam 9 kez doktor heyetine girmiş ve doktorların cezaevinde kalamaz raporu olmasına rağmen halen tutukludur. Babamın içeride tedavisi sürdürülemez bir an önce dışarıya çıkarılması gerekir" dedi. 

'Bir an önce babamı istiyorum'

Babasının çölyak hastalığına yakalandığını ve vücudundaki derilerinde kaşıntı, yanma, dökülme, aşırı kilo kaybı ve duyu organlarında sorunlar olduğunu belirten Kalkan, babasının bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Babasının Antep H Tipi Kapalı Cezaevi başta olmak üzere Edirne, Diyarbakır, Erzurum, Silifke, Mardin cezaevlerinde kaldığını söyleyen Kalkan, bu sürgünler sırasında babasının haftalık görüşüne gitmekte zorluk çektiğini dile getirdi. 

Kalkan şunları aktardı: "Babamı çok uzak yerlere götürdüler. Bizim için daha çok zor oldu. Ailenin tek çocuğuyum. Babamın görüşüne gitmek için çok zorluklar çekiyoruz. Çünkü ikamet ettiğimiz yer Şırnak ve babamın tutulduğu cezaevlerinde uzak olduğu için bizi zorluyor. 22 yıldır ben ve annem çok zor şartlarda babamın yanına gidiyoruz. Maddi ve manevi eksiklikler yaşıyoruz. Onu görememek, onu sürekli cezaevleri kapılarında gidip görmek çok kötü bir duygudur. Adalet Bakanlığı'na artık bu konuda duyarlı olmalarını ve uzun süreli tutukluğunu ile hastalığını göz önünde bulundurmalarını istiyoruz. Ben daha 19 aylıkken babam yakalandı. Ben babamı dışarıda hiç görmedim. Cezaevine gidip görüyorum ama aile açısından yetersizdir. Evin tek çocuğuyum. Bir an önce babamı istiyorum." DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum