Hasadı başlayan buğday bu yıl da çiftçinin yüzünü güldürmedi

Hasadı başlayan buğday bu yıl da çiftçinin yüzünü güldürmedi

Türkiye'nin en kaliteli buğdayının üretildiği Hatay'da buğday hasadı başladı ama üreticiler bu yıl da umduğunu bulmadı.

Türkiye'de buğday üretiminde ilk sırada gelen kentler arasında yer alan Hatay'da, buğday hasadı başladı. Geçen yıllara oranla iyi mahsul elde edilse de, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yükselmesine rağmen buğday alım fiyatının aynı kalması nedeniyle üreticilerin yüzü bu yıl da gülmedi. 

Üreticilerden Mithat Miroğlu isimli çiftçi, girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı özel sektörün insafına kaldıklarını belirtti. 

'Devlet köylünün yanında değil'

Üretim masrafların katlanmasına nedeniyle yüzlerinin gülemediğini söyleyen Miroğlu, ülkenin yüzde 60'ı tarım ve hayvancılıkla geçinmesine rağmen devletin üreticiyi kollayıp desteklemesi yerine tam tersi bir tablo içerisinde bulunduklarını ifade etti. Türkiye'nin en iyi buğdayının Çukurova ovasında üretildiğinin altını çizen Miroğlu, şu bilgileri paylaştı: "Çukurova buğdayı, İç Anadolu bölgesine göre fiyat olarak nispeten daha iyi değerlendirilir. İç Anadolu çiftçisi bu bölgeye göre daha perişan bir haldedir. Çukurova bölgesinde dönüm başına 500 kilo ile 1 ton arasında verim sağlanırken, İç Anadolu bölgesinde ise dönüm başına 200 ile 300 kilo arasında verim alınır." 

'TMO, tüccarın kara gün dostu'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'un girişinde 'Çiftçinin kara gün dostuyuz' diye yazsa da bunun tamamen yalan olduğunu söyleyen Miroğlu, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin böylesi zamanlarda bize daha çok sahip çıkması gerekir. Fakat bir yararlarını görmedik. O yüzden o yazının 'Tüccarın kara gün dostuyuz' diye değiştirilmesi gerekir" diye konuştu. 

Avrupa ve diğer ülkelerde buğday fiyatının daha düşük olduğunu, ancak buna paralel olarak masrafların da düşük olduğuna dikkat çeken Miroğlu, yaşadıkları sıkıntıyı "Yanı başımızda bulunan Suriye'de mazot 50 kuruş iken, Türkiye çiftçisi mazotun litre fiyatını 3 lira 50 kuruşa alabiliyor. Mazot fiyatı yüksek olunca, çiftçi ne para kazanır, ne de yüzü güler" sözleriyle dile getirdi.

Çiftçiler: özel sektörün insafına bırakılıyor 

Torak Mahsulleri Ofisi'nin buğday fiyatlarını henüz açıklamadığına da işaret eden Miroğlu, fiyatların Haziran ayının sonuna doğru açıklanmasından kaynaklı çiftçilerin özel sektörün önüne itildiğini kaydetti.
Miroğlu, bu yüzden de ürünlerini yok pahasına sattıklarını, olması gerekenin ise devletin bir fiyat aralığı belirlemesi ve çiftçiye de 'Ürününü daha üst fiyattan satabiliyorsan sat, satamıyorsan gel ben senin ürününü şu fiyata alırım' demesi olduğunu ifade etti. Miroğlu, "Böyle olursa çiftçi kazanır ve insanlar daha şevkle ürününü yetiştirir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.