Hakkari'deki STK'lardan hükümete uyarı

Hakkari'deki STK'lardan hükümete uyarı

Başbakan'ın, Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye taşınacağı yönündeki açıklamasına tepki gösteren Hakkari’deki STK’lar, Hakkari’nin taşınmasının büyük travma ve kopuşa yol açacağı uyarısı yaptılar.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Hakkari’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari il merkezinin Yüksekova ilçesine taşınacağı yönündeki açıklamalarına tepki amaçlı bir basın açıklaması düzenlediler.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri adına açıklama Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş tarafından yapıldı. 

Bir il merkezinin ilçeye taşınmasının dünyada benzeri görülmemiş bir uygulama olduğunu kaydeden Taş, 1936’dan bu yana il olan ve çok köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesine taşınmasının çok büyük travmalara ve kopuşa yol açacağı uyarısında bulundu.

Bir şehir merkezini o kentin bir ilçesine taşımanın, orada yaşayanlara büyük bir hakaret ve zulüm olduğunu vurgulayan Taş, “Biz kentimizi yok eden bir deprem yaşamadık, bir sel felaketi yaşamadık. Kenti küllere ve lavlara boğan bir volkan patlaması yaşamadık” diye tepki gösterdi.

“Hakkari’nin şehir merkezinin ilçeye taşınması ile ilin geçmişini, tarihini, kültürünü ve tüm değerlerini, mezarlarını, ölülerini, köylerini, mahalle ve sokaklarını da taşıyın” diyen Taş, Sümbül Dağımızı ve Zap Vadimizi de taşıyabilecek misiniz?” diye sordu.

Dünya tarihinde bu uygulamaya benzer bir uygulama bulunmadığına dikkat çeken Taş, “Bu uygulama şiddetin önüne geçebilmek için bir önlem ise şiddeti önlemenin yolu insan hak ve özgürlükleri geliştirmektir. İleri demokrasidir. Fakat maalesef 34 yıldır 1982 Askeri darbe Anayasası ile yönetilen bir ülkeyiz. 34 yıldır bu darbe Anayasasını iktidara gelen hükümetler değiştiremediyse, şehir merkezlerini ilçelere taşımak çözüm olarak görülmemeli bu halk, bu toplum günah keçisi seçilmemelidir.”

Hakkari’nin dünyanın en zengin coğrafyasına sahip bir il olduğunu ifade eden Taş sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu uygulama eğer Hakkâri’nin coğrafi yapısıyla ilgili gelişememesi ise bugün dünya ülkelerinde örneğin, Çin, Norveç, İsveç ve İsviçre gibi birçok ülkede dağlık olan yerler teraslanarak yeni tarım alanları ve yerleşim alanları yaratılmaktadır. Çok önemli ekonomik değerlerimiz mevcuttur. Dünyanın en büyük çinko, kurşun rezervleri ilimizdedir. Milyonlarca küçük ve büyükbaş hayvanı besleyecek meralarımız bulunmakta, coğrafyamız her türlü turizmi faaliyete geçirecek potansiyele ve değerlere sahiptir. Fakat maalesef bugüne kadar bunları ekonomik ve sosyal kalkınmaya dönüştürecek fırsatı yakalayamadık ve bu değerlerimizi yaşayamadık.

İlimizin bir ilçemize taşınması düşüncesi ve pratiğe geçirilmesi bizlerde ciddi bir duygusal kopuşa ve ciddi travmalara neden olacaktır. Başbakandan, hükümet üyelerinden ricamız, talebimiz ve çağrımız şudur, bu düşüncenizden vazgeçin ve Hakkâri’mizin gelişip büyümesi, ekonomik ve sosyal refahı için önemli değerlere sahibiz bizleri mutlu edin.

Böyle bir düşüncenin pratiğe geçmesi halinde, Hakkâri’deki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri olarak konuyu ulusal ve uluslar arası mahkemelere taşıyacağımızı beyan ediyor, sizlerden hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz.

a3-030.jpg

a2-044.jpg

a4-021.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.