Hakkari'de yürüyüş öncesi gerginlik

Hakkari'de yürüyüş öncesi gerginlik

Hakkari'de HDP öncülüğünde sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için düzenlenmek isteyen yürüyüşe polis müdahale etti bir kişinin gözaltına alındığı olayların ardından açıklama yapılabildi.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ- Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Mardin’in Nusaybin ve Derik ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasakları ve bölgedeki gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için HDP Hakkari il örgütü öncülüğünde düzenlenmek istenen yürüyüş ve basın açıklaması öncesi gerginlik çıktı. Polisin izin vermediği yürüyüşte bir kişi gözaltına alındı. 

haberinfotograflari.gif

Açıklama için HDP il binası önünde bir araya gelen ve aralarında Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Fatma Yıldız ile Nazmi Coşkun ve yaşlı kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi buradan Hakkari belediyesi önüne yürümek istedi. Grubun harekete geçmesi ile birlikte çok sayıda zırhlı araçla yolu kapatan polis ekipleri gruba yoldan geçmemeleri konusunda uyarıda bulundu. 

HDP yetkilileri yürüyüş güzergahı ile ilgili polisi bilgilendirmeye çalışırken, zırhlı araçlardan gruba tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle müdahalede bulunuldu. Yaklaşık 1 sat süren gerginlik sırasında ismi öğrenilemeyen bir genç gözaltına alınırken, çok sayıda vatandaşın tazyikli su ve biber gazından etkilendiği görüldü. 

Çevredeki esnafların kısa süreliğine kepenklerinin kapatmak zorunda kaldığı gerginlik sırasında bazı işyerlerinin camları kırıldı. 

Müdahale birlikte, belediye camisi, HDP il binası ve belediye hizmet binasına sığınan gruptakiler daha sonra belediye önüde bir araya gelerek, sokağa çıkma yasakları ve polisin müdahalesini protesto eden sloganlar eşliğinde ve zırhlı araçların gölgesinde basın açıklamasını yaptılar. 

Açıklamaya, belediye eş başkanları, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın destek verdi. 

Grup adına açıklama yapan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Asım Özcan, yasalarla güvence altına alınan en demokratik haklarının valilik ve emniyet tarafından engellendiğini belirterek, polisin müdahalesini eleştirdi.

Özcan, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Mardin’in Nusaybin ve Derik ilçelerindeki sokağa çıkma yasaklarının hiçbir kanuni dayanağının olmadığını kaydetti. 

Özcan şunları söyledi: “Biz, bu topraklarda uygulanan zulmü bırakalım kanunu yasayı, hiçbir kelimeyle dahi tarif edemiyoruz, anlatamıyoruz. Artık dilin anlatmaya yetmediği, sözlerin sözcüklerin tanımlamaya yetmediği bir yıkım siyaseti izleniyor. Aylar boyunca bu topraklarda sayısız kentte sokağa çıkma yasakları ilan edildi ve insanlarımız bütün yaşam alanları hapsedilmiş durumda ölümle yaşamın kıyısında tutunmaya mecbur bırakıldı. Bizler, HDP ve DBP olarak da bu yıkıma sessiz kalamadık kalmayacağız."

Grup açıklamanın ardından sessiz bir şekilde dağıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.