Hakkari'de oturma eylemi yapıldı

Hakkari'de oturma eylemi yapıldı

Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Cizre ile Silopi ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasakları ile bu yasaklar nedeniyle yaşanan sivil ölümler Hakkari'de 10 dakikalık oturma eylemi ile protesto edildi.

YÜKSEKOVAHA HABER

HAKKARİ - Hendekleri kapatmak gerekçesi ile Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 40. gününü Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde ise 28. gününü geride bırakan sokağa çıkma yasakları devam ederken yasaklar nedeniyle yaşanan sivil ölümlere dikkat çekmek için Hakkari’de oturma eylemi düzenlendi. 

DBP ve HDP İl örgütleri öncülüğünde, HDP il binası önünde yapılan oturma eylemi öncesi polisin çok sayıda zırhlı araç ile güvenlik önlemi aldığı görüldü.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve DBP ile HDP’li seçilmişlerin katıldığı oturma eylemi öncesi kısa bir açıklama yapan HDP Hakkari il eş başkanı Metin Besi, Kürt halkının Silopi, Sur ve Cizre’de katledildiğini belirterek dün Van’da da benzer bir katliam yapıldığını söyledi. Besi, Van’da öldürülen 12 kişinin katillerişnden hesap soracaklarını söyledi.

AKDOĞAN: SİZ 38, 25 VE 90'LARIN BİLE GERİSİNE DÜŞTÜNÜZ

Besi’nin ardından söz alan HDP Hakkari milletvekili, ‘Asla 1990’lı yıllara geri dönmeyeceğiz’ diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ‘siz 90’ların, 38’lerin, 25’lerin gerisine bile düştünüz’ şeklinde cevap verdi.

"ANNELER, SAĞLIKÇILAR ÖLDÜRÜLÜYOR VİCDANINIZ VAR MI?"

Bu ülkede demokrasi için insan hakları için sokaklarda yürüyen insanların katledildiğini belirten Akdoğan, gelin siyaset yapın diyen zihniyetin siyasetçileri de, anaları da sağlıkçıları da vurduğunu ifade ederek, “4 dün önce partimiz PM üyesi Seve Demir, KJA Aktivisti ve Meclis Eş başkanımız Pakize Nayır’ı sokağın ortasında katlettiniz. Gelin siyaset yapın diyordunuz, bakın siyaset yapanları da öldürüyorsunuz. Cenazeleri alan sağlıkçıları bile öldürüyorsunuz. Yaralı olan bir anneyi almaya giden, bütün vahşetlerin yaşandığı yerde bile sağlıkçılara dokunulmazken siz sağlık memurunu tek kurşunla katlettiniz. Taybet ananın cenazesi 7 gün sokak ortasında kaldı. Güya size Ahmet Hoca diyorlar güya inançlısınız. Siz Taybet Annenin oğlunun yerinde olmak ister miydiniz? Annenizin cenazesi 7 gün sokağın ortasında kalsa ne yapardınız? Ey AKP’liler bugün Kürdistan’da vahşeti uygulayanlar nerede vicdanlarınız, insanlığınızı da mı yitirdiniz.” dedi.

Akdoğan, bu halka diz çöktürmeye çalışanların tarihin çöp sepetine girdiğini kaydederek, 1938’lerde 1925’lerde 1990’lardaki soykırımlara boyun eğmeyen Kürt halkının bugün de kimseye boyun eğmeyeceğini söyledi.

"VEKİL DEĞİL, SOYKIRIM UYGULAYICILARI OLURLAR"

Dün Van’da yaşananların bir infaz olduğunu savunan Akdoğan, AKP’nin Şırnak, Hakkari ve Tunceli’ye milletvekili atamasını eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir taraftan siyasi soykırımlar, bir taraftan belediyelere el koymalar, bu halka kan kusturanlar buraya milletvekilli atayacaklar. Siz ancak bu halka uygulanan soykırımların uygulayıcısı olursunuz”

Akdoğan’ın konuşması boyunca devam eden ve bazı sivil toplum örgütü yöneticilerinin de destek verdiği 10 dakikalık oturma eylemi AKP, Erdoğan ve hükümet karşıtı sloganlar eşliğinde sona erdi.

e4-017.jpg

e1-035.jpg

e2-033.jpg

e3-019.jpg

e5-011.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.