Hakkari'de cenaze gerginliği

Hakkari'de cenaze gerginliği

Van'da bir eve yapılan baskında öldürülen 12 kişiden Naim Tekin için Hakkari’de düzenlenen cenaze törenine polis müdahale etti. Müdahaleye rağmen cenaze binlerce kişinin katılımı ile defnedildi.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ – 3 gün önce Van'ın Edremit ilçesinde bir eve düzenlenen baskında öldürülen 12 kişiden biri olan Hakkari nüfusuna kayıtlı (Mazlum) kod adlı PKK’li Naim Tekin’in cenazesi dün Malatya’dan alınarak bu sabah Hakkari Devlet Hastanesine getirildi.

haberinfotograflari.gif

Ailesi ve Meya-Der Hakkari Şube yöneticileri tarafından Hakkari Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırılan Tekin’in cenazesi öğle saatlerinde hastaneden alınarak kent girişinde bulunan Serê Solan Mezarlığına defnedilmek istendi. 

Cenanin gelmesi ile birlikte kentte esnaflar kepenk kapatırken, aralarında HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve HDP ile DBP’li seçilmişlerin bulunduğu çok sayıda kişi cenazeyi hastaneden alarak yola çıktı. Cenaze Çevre Yolu üzerinde bulunan Şehit Selahattin İlk Öğretim Okulu’nun önüne geldiğinde çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polisten sert bir müdahale geldi.

Kitleye, tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermilerle yapılan sert müdahale sırasında aralarında HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile yaşlı kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi.

Yaklaşık 1 saati bulan müdahale sırasında kitle ara sokaklara dağılırken, bir grup gencin cenaze arabasına sahip çıktığı görüldü. Müdahale sırasında polisin attığı gaz bombaları ve tazyikli sudan etkilenen Milletvekili Akdoğan vatandaşlar tarafından koruma altına alındı. Bir pansiyonun yemekhanesine sığınmak zorunda kalan Akdoğan ve beraberindekiler zırhlı araçların gölgesinde il emniyet müdürlüğünün önünden geçerek mezarlığa ulaştı.

Ara sokaklara dağılan gruplar da Keklikpınar Mahallesi’nin Kantar Mevkiinde bir araya gelerek cenaze törenine katıldılar.

PKK’li Tekin’in cenazesine katılan çok sayıda yurttaş sert müdahale nedeniyle polise tepki gösterirken, Tekin’in cenazesi mezarlıkta kılınan  cenaze namazının arından alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde toprağa verildi.

Burada kısa bir açıklama yapan Meya-Der Hakkari Şubesi Başkanı Bedirhan Koç, her şeye rağmen cenazesine sahip çıkan Hakkari halkına teşekkür eti. Koç, Tekin’in taziyesinin Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan H. Ömer Taziye evinde kabul edileceğini söyledi.

Koç’un ardından söz alan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Van’da uykuda olan 12 gencin uykuda iken infaz edildiğini savunarak bunun da hükümetin, devletin ve sarayın Kürt halkına açık bir düşmanlık beslediğini gösterdiğini söyledi.

‘Artık kemiklerimize de tahammül etmiyorlar’ diyen Akdoğan bugün düzenlemek istenen cenaze törenine yapılan sert müdahalenin kabul edilemeyeceğiniz kaydetti. 

Akdoğan, polisin kadın, ihtiyar ve çocuk demeden tıpkı İsrail’in Filistinlilere yaptığı gibi orantısız ve ölçüsüz bir müdahale yaptığını ileri sürdü.

Sert müdahaleye rağmen cenazesini ortada bırakmayan Hakkari halkına teşekkür eden Akdoğan, saldırının boyutu ne olursa olsun Kürt halkı olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kimseye boyun eğmeyeceklerinin mesajını verdi.

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Akdoğan, mücadelelerine sahip çıkacaklarını ifade ederek başta Tekin’in ailesi olmak üzere bütün Kürt halkına ve Hakkari halkına başsağlığı diledi.

Oğlu Naim Tekin’in cenazesi katılan herkese teşekkür eden baba Ramazan Tekin ise oğlunun mücadelesine sahip çıkacaklarının sözünü verdi.  

Konuşmaların ardından kitle Tekin’in taziyesine katılmak üzere Karşıyaka Mahallesi’ndeki H. Ömer Tekçe Taziye evine katıldı.

Öte yandan cenaze töreni sırasında kepenklerin kapalı olduğu çarşı merkezinde HDP İl Eş Başkanı Metin Besi’nin evinin bulunduğu binaya gaz bombası atılması sonucu Besi’nin annesi ve yengesi gazdan etkilendi. Yaşlı kadınlar olay yerine çağrılan ambulans ile hastaneye katldırılırken, Besi’nin evinin camları kırıldı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.