Hakkari'de bazı sebzelerde virüse rastlandı

Hakkari'de bazı sebzelerde virüse rastlandı

Hakkari ve Çukurca'da örnekleri alınan bazı domates ve salatalık üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, söz konusu sebzelerde Domates Halkalı Leke Virüsü’nün olduğu tespit edildi.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından TÜBİTAK’a sunulan ve 12 ay süren Domates Halkalı Leke Virüsü’nün (Tomato Ringspot Virus; ToRSV) RT-PCR yöntemi ile araştırılması projesi kapsamında Hakkâri ve İlçelerinde yapılan araştırmalar sonucunda toplanan bazı örneklerde virüsün olduğu tespit edildi.

TUBİTAK-TOVAG 1140864 no’lu proje kapsamında desteklenen “Domates Halkalı Leke Virüsü Araştırması” ile 2014-2015 yıllarında Hakkâri ilinde belirlenen köylerden domates, biber, salatalık ve asma yaprakları için yürütülen arazi çalışmalarında örnekler alındı. Proje kapsamında gerçekleştirilen survey çalışmasında Hakkâri Merkez ve Çukurca İlçesi’nde ToRSV ilk kez tespit edildi. Domates, biber ve salatalıkta bu etmenin olduğu fakat asma örneklerinde bu etmene rastlanmadığı sonuçları çıktı.

i-1-20160610170208.jpg

Konu hakkında açıklamalarda bulunan proje yürütücüsü Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevin Akdura Yeşilyurt, ”Yaptığımız araştırmalar sonucunda Domates Halkalı Leke Virüsü, iki domates ve iki biber izolatına ait DNA dizileri Gen Bankası web sitesine kaydedilmiştir. Bu proje ile ToRSV etmeni için Hakkâri’de ilk defa araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak; bu çalışma sayesinde Türkiye’den Gen Bankası’na 4 izolat kaydedilmiştir. Bu çalışmanın devamı olarak farklı virüs hastalıkları da ilimizde araştırılacaktır. Bu çalışma sayesinde Tarım İl Müdürlüğü bilgilendirilecek, virüs enfeksiyonlarına karşı önlem alınması sağlanabilecektir. Bu çalışmamda başta sayın rektörümüz Prof. Dr. Ebubekir Ceylan’a, çalışma arkadaşlarıma ve tüm bu çalışmaların yürütülmesinde finansal kaynak sağlayan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’na teşekkür ederim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.