Hakkari'de 25 Kasım yürüyüşü

Hakkari'de 25 Kasım yürüyüşü

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri , 25 Kasım Kadına karşı uluslararası şiddete dikkat çekmek için 3 kilometrelik yürüyüş düzenleyip , ardından da basın açıklaması yaptı.

KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Hakkari'de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünde bir araya gelen  ve aralarında Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari il Eş Başkanları Musa Çiftçi, Berivan Emine Akboğa, Hakkari Kent Meclisi Eş Başkanı Perihan Kahraman, HDP Hakkari il Eş Başkanı Rahmi Temel ve Nesibe Gümüşlü'nün de bulunduğu yaklaşık 500 kadın, ellerindeki şiddetle ilgili pankart ve posterlerle yürüyüşe geçti.

haberinfotograflari.gif

Hakkari kent merkezindeki Bulvar Caddesinden, Hastane kavşağına oradandan Aşağı Merzan Mahallesindeki kavşağa kadar 3 kilometre yürüyüp slogan atan kadınlar, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Bir dikalık saygı duruşundan sonra kadınlar adına basın açıklamasının metni DBP Hakkari il Eş Başkanı Berivan Emine Akboğa tarafından okundu.

Akboğa, 25 Kasım insanlık tarihinde kadına yönelik  alçakça, vahşice  bir şiddetin yıldönümü  ve ayıbı olduğunu dile getirdi.

DÜNYADA HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALMAKTA'

Bu tarihin aynı zamanda savaşa, sömürüye, yoksulluğa karşı bir başkaldırının aybı olduğunu kaydeden Akboğa konuşmasını şöyle sürdürdü:

"25 Kasım aynı zamanda Mirabel kardeşlerin de öyküsüdür. 25 Kasımda mirabel kardeşlerin dikdatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekile katledildiler. Biz bugün şiddete son' derken, dünyanın bir çok yerinde kadınlar dövülüyor, hakarete ve tacize uğruyor, öldürülüyor. Dünyada bir çok şey değişiyor ama kadınlara yapılan fiziksel, cinsel, psikolojik  şey değişmiyor. Dünya genelinde hala her üç kadından biri şiddete maruz kalmakta ve her üç kadından en az biri hamile kalmakta, öldürülmekte, seks yapmaya zorlanmakta, farklı biçimlerde tacize uğratmaktadır. Bu da bize  25 Kasım'ın önemini  ve anlamını derinleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların şiddete karşı Şengal, Kobani direnişin sembolü olduğunu işaret etmekte, DAİŞ çetelerinin saldırılarının kadınların tarihi direnişiyle boşa çıkmaktadır. Şengal de Kobani de özgürleşecektir. Bu özgürlük mücadelesinin en temel dayanağını da kadınlar oluşmaktadır."

Basın açıklamasının ardından kadınlar, geldikleri güzergahta geri dönerek eylemlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.