Hakkari 'tecavüze' hayır dedi

Hakkari 'tecavüze' hayır dedi

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından "Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım" yürüyüşü Hakkari'de yapıldı.

ZEKİ DARA / KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER / HAKKARİ

Hakkari'de aralarında BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Hakkari Belediye Başkan vekili Hatice Demir, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, BDP İl ve ilçe başkanlarının bulunduğu binlerce kişi, bugün saat 13.00 sularında "Demokratik Özgür Toplumu yaratalım, Tecavüz Kültürünü Aşalım" yürüyüşü düzenledi.

42820

Yürüyüş öncesi Hakkari Belediyesi toplantı salonunda bugün startı verilen ve 1 yıl sürecek olan "Demokratik Özgür Toplumu Yaratalım, Tecavüz Kültürünü Aşalım" kampanyası ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, tecvüz kültürüne karşı başlattıkları kampanya ile ilgili bilgi vererek, "Bu kampanyada amacımız her türlü hukuksuzluğa, tecavüze ve saldırıya isyan bayrağı açmaktır. Bir yıl sürecek kampanyamızı çocuklara yönelik şiddetin ve gözaltıların en çok yaşandığı Hakkari'yi seçtik."dedi.

DÖKH aktivisti Evrim İke ise, kampanya ile ilgili hazırlanan basın metnini okudu. Tecavüz kültürü esasında zora dayalı, el koyma, gasp etme, mülkleştirme, militarizm temelinde içerik bulmuş bir kültürel doku olduğunu belirten İke, "Kaynağında cinsiyetçi ideoloji, dolayısıyla hiyerarşik, iktidarcı, devletçi zihniyet vardır. Kadın bedenine zorla sahip olmadan başlayarak uygulanmakta olan birçok zor, tecavüz olarak nitelendirilmektedir. Haneye tecavüz, toprağa tecavüz, insan haklarına tecavüz en çok kullanılan kavramlardır. Tarihsel ahlaksızlığın tekrarlana tekrarlana meşrulaştırılması ve devletçi toplumun edebine (ahlakına) dönüşmesidir. Savaş ve tecavüz iç içedir. Savaşlarda o toprağın işgal edilmesi ile, kan dökülmesi ve binlerce insanın öldürülmesi ile işgalci güçler yetinmezler, kadınlara tecavüz ederek ve çocuklarına sahip olarak işgal ettikleri halka son darbeyi vurup sözde güçlerini gösterirler. Bu kadın bedeni üzerinden bir halka tecavüz etmektir. Tarihten bu güne yaşanan tüm savaşlarda savaşı her kazanan bunu yaparak savaşın olmazsa olmazı haline getirmiş ve olağanlaştırmış, meşrulaştırmıştır" dedi. Tecavüz kültürü salt kadınla başlayan kadınla biten bir durum olmadığını da aktaran İke, her türlü şiddetin bir tecavüz kültürü olduğunu dile getirdi. Yaşadıkları toprakları yağdırılan bombaların dahi bir tecavüz kültürü olduğunu ifade eden İke, "Demokratik Özgür Kadın Hareketi olarak, tüm bu şiddet, tecavüz, gasp ve imha politikalarına karşı bir kez daha 'Edi Bese!' diyoruz! Devletin işlediği bu insanlık suçlarının tamamını bir tecavüz kültürü olarak görüyor, gücümüzün olancasıyla kimliğimiz, bedenimiz, dilimiz, çocuklarımız ve kadınlar üzerindeki bu tahakküm son bulana kadar örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz" diye konuştu.

Ayna'nın konuşmasının ardından BDP Hakkari İl Binası önünde toplanan binlerce kadın yürüyüşe geçerek, sloganlarla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Şen Oteli önüne geldi.

Şen Oteli önünde toplanan kitleye hitap eden BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Samsun'da Ahmet Türk'e yönelik gerçekleştirilen yumruklu saldırı sonrası Hakkari'deki protestolarda polisin yerlerde sürüklediği Hatip Kurt'a uygulanan şiddete tepki amaçlı burda olduklarını söyledi.

Tuncel sözlerine şöyle devam etti:Biz barıştan ısrar ederken, savaşa karşıda mücadele ediyoruz. Bundan önceleri farklı kampanyalar başlatmıştık. Şimdi yeni kampanya başlattık. Burada çocuklarımızın kafaları kolları kırıldı. Şiddet uygulandı. Bu şiddeti dur demek için burada başlattık.

Şiddetin sadece kadın bedeni üzerinde değil her alanda kendisini gösterdiğini vurgulayan Tuncel, her türlü şiddetin karşısında duracaklarını kaydetti. Tuncel, "Burada kadınlara çağrıda bulunuyorum. Başta çok evlilik olmak üzere her türlü şiddete karşı mücadele edin. Eğer burada bir namussuzluk varsa devletin namussuzluğudur. Bir tecavüz varsa devletin tecavüzüdür" diye konuştu

Tuncel'in konuşmasının ardından Emine ayna ve Sabahat Tuncel, Hatip Kurt'un polis tarafından sürüklendiği noktaya döviz ve afişleri ateşe vererek polis şiddeti kınandı.

öte yandan geçtiğimiz hafta İran tarafından idam edilen 5 PLAK'lının idamını protesto etmek amacıyla İran Devlet Başkanı Ahmedi Nejat'ın kuklaları ateşe verildi.

Yürüyüş ve açıklamanın ardından dağılan küçük bir grup, Şehir merkezinde bulunan Atatürk Heykeli'ni ve askeri lojmanları taşlamaya başladı. Bunun üzerine polis, zırhlı araçlar ve gaz bombalarıyla gruba müdahaleetti. Kısa süren gerginliğin ardından kepenkler tekrar açıldı.

42822

42821

42823

42824

42825

42826

42828

42827