Hakkari karara tepkili: Bir ili idam ediyorsunuz!

Hakkari karara tepkili: Bir ili idam ediyorsunuz!

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılmasına ilişkin tasarının TBMM'ye sunulmasına tepki gösteren Hakkarili vatandaşlar, protesto yürüyüşünde bulundu.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şırnak ve Hakkari kent merkezinin Yüksekova ile Cizre ilçelerine taşınacağını açıklamasının yankıları devam ederken, her iki il merkezinin taşınmasına ilişkin karar tasarısı meclise sunuldu.

Taşınma kararının gündeme düşmesiyle birlikte Hakkari'de sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, Bulvar Caddesi üzerinde bir araya gelerek yürüyüşe geçti.

Yüzlerce esnaf iş yerlerinin kepenklerini kapatarak, 'Hakkari ildir, il olarak kalacak', 'Hakkari uyama iline sahip çık' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Esnaflar daha sonra kent merkezinde kapalı olan kepenklerin önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Eylemde konuşan Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceğini belirterek uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Taş, şöyle konuştu: "5.5 aydır Hakkari'nin idari yapısının Yüksekova'ya taşınması gündemdeydi. Bu süre zarfında 2 defa Sayın Cumhurbaşkanı, 1 defa da Hükümet yetkilileri ile görüştük. Hakkari, Yüksekova'ya 85 kilometre uzaklıkta. Bu Sayın Başbakanımızın memleketi Kemaliye'yi, Erzincan'a taşıyalım, ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Rize'nin idari yapısını Fındıklı'ya taşıyalım gibi bir şey. Hakkari çok köklü ve kadim bir kent, 1936'dan beri il. Bu düşünce, bu çalışma Hakkari'de yaşayan 100 bin insana sana zarar verecek. Hakkari'de 40 bine yakın yoksul insan yaşıyor. 15 bin gencimiz işsiz. Bunun dışında devlette çalışan kurumlar ve işyerleri var. Bu da yaklaşık 7 bin kamu personelinin taşınması ve dolayısıyla yaklaşık 30 bin insanın göç etmesi demektir. Bu da Hakkari'nin bitmesi anlamına gelir. İşsizler ordusuna bir işsizler ordusu daha eklenecek demektir. insanlarımız işsiz kalacak. Bu da insanlar üzerinede büyük travmalara ve kötü sonuçlara neden olacaktır. Biz buradan tekrar sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Hakkari, bir Bitlis ve ilçesi Tatvan, Mersin İçel veya Kocaeli İzmit gibi değildir. Altını çizerek söylemek istiyorum Hakkari Yüksekova'ya 85 kilometre uzaklıkta bir kenttir. Aramızda akarsular, dağlar, vadiler var. biz Yüksekova'nın il olmasına karşı değiliz. Ama Hakkari il olarak kalmaya devam etsin ve bu karardan vazgeçilsin."

Ardından açıklama yapan Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, Hakkari halkının bu karara isyan ettiğini belirterek, bir ilin idam edildiğini söyledi.

Başkan Şen,” Türkiye’yi ele geçirmeye çalışan darbe çeteleri ortadayken hükümetin böyle bir karar almasını bize açıklaması gerekir dedi. Şen, şöyle devam etti:

"Bu idamlık kurbanlıklara son sözü sorulmamıştır. Bu insanları infaz ediyorsunuz. Bir ili idam ediyorsunuz. Ama son sözünü sormuyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz. Buna isyan ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının deyimiyle kurbanlık koyun olmayacağız. İlimizi yıkmanıza izin vermeyeceğiz. Yüzyıldır her on yılda bir darbelerle, tanklarla bedenlerimizi çiğneyen askerlere karşı bu millet Hakkari'den Edirneye kadar bedenlerini siper etmiş. Türkiye'nin en önemli meselesi buyken, Türkiye'yi ele geçirmeye çalışan çeteler mevcutken, bu ili sürgün etmenin mantığını bize açıklasınlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kararından vazgeçmesini istiyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum